Annons
Nyheter

Vaga mål på EU-mötet om mer förnybar energi

Bryssel EU:s stats- och regeringschefer vill öka användningen av förnybar energi. Men målen de enats kring är vaga och frågan är vad de betyder.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2006
Toppmöte i EU. EU-ledarna har inte enats om en gemensam energipolitik för EU, men kommit överens om att biobränsleanvändningen i transportsektorn ska öka. Här syns EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana, Österrikes utrikesminister Ursula Plassnik, Österrikes kansler Wolfgang Schussel och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.Foto: ScanpixFoto: 

Efter två dagars toppmöte kom de 25 EU-ledarna överens om att försöka öka andelen förnybar energi till 15 procent till 2015. För Sveriges del är det inga problem att nå det målet. Får vattenkraft räknas in är det nått med råge, men även utan vatten är målet i hamn.

Vilka förnybara energikällor som ska räknas in i målet är inte klart preciserat. Det får fyllas med konkret innehåll senare.

Annons

De slutsatser som EU-ledarna enats kring är ingen gemensam energipolitik för EU. Varje land har fortfarande makt över sin egen energimix. Men länderna ska agera mer samordnat när det gäller klimatförändringar, säk-ra leveranser och stöd till varandra i kärva energilägen.

Optimistisk Persson

EU-ledarna har också kommit överens om att biobränsleanvändningen i transportsektorn ska öka till 8 procent till 2015.

- Det kommer vi att klara, säger statsminister Göran Persson, som dock tycker att det bland kollegorna finns en allt för sorglös attityd till olja och gas.

Frågan om hur konkreta målen ska vara har varit känslig, eftersom ländernas utgångslägen är så olika. En del har redan nått målen, andra kommer inte att lyckas uppfylla dem. Det gäller inte enbart för energin, utan också målet att unga arbetslösa ska erbjudas arbete, vidareutbildning, arbetsmarknadsåtgärd eller lärlingsplats inom ett halvår. Och efter 2010 ska det ske inom 120 dagar.

Tjänstedirektivet

EU-ledarna enades också om att det fortsatta arbetet med det omtvistade tjänstedirektivet, som ska underlätta handeln med tjänster över gränserna, ska bygga på den kompromiss som EU-parlamentet gjort. Trots att vissa länder tycker att det blivit allt för urvattnat. Men Persson är nöjd.

- De värsta liberala galenskaperna har fått ge vika, vi kan behålla monopolen och vi behöver inte släppa in marknadskrafterna i skola och vård, säger han.

EU behöver skapa miljontals jobb de närmaste åren och en av vägarna dit är att göra det lättare att starta företag. Bland annat enades EU-ledarna om att det inte ska ta mer än en vecka för den som vill starta ett företag. Dessutom ska han eller hon bara behöva vända sig till ett ställe, en one-stop-shop.

Finansminister Pär Nuder, som också deltagit på mötet, säger att det stämmer bra överens med Bolagsverkets arbete.

- När man kan göra ansökningarna elektroniskt kommer vi att kunna klara det, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons