Våldsam polisinsats under katalanskt val
Men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tackar den spanska polisen och säger i ett tv-tal att "de har fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade".
Premiärministern underkänner också omröstningen, talet som möttes av burop i Barcelona.
– I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, säger Rajoy och tillägger att en stor del av katalanerna inte vill delta.
Rajoy uppmanar också det katalanska styret att sluta "gå en väg som inte leder någonstans" och säger att "alla politiska partier kommer att kallas till ett möte för att diskurea vägen framåt tillsammans".
På en del gator i Barcelona, och även i andra delar av Katalonien, har det gått våldsamt till när polis drabbar samman med människor som vill rösta om självständighet för området.
Polisen har gjort rusningar och beslagit valmaterial runtom i Katalonien under den spanska regionens folkomröstning.
"I egenskap av borgmästare för Barcelona kräver jag ett omedelbart stopp för polisvåldet mot den försvarslösa allmänheten", skriver Ada Colau i ett uttalande på Twitter.
Sköt med gummikulor
Sky News med flera medier berättar om att polis avlossat "gummikulor" nära vallokalen i skolan Rius i Taulet i Barcelona. Men av Sky News bilder framgår att det handlar om gummibollar, sannolikt av en fransk typ som kallas för flash-ball och som av europeiska poliskårer används i kravallsammanhang.
Polis bekräftar enligt spanska medier att man avlossat projektiler.
Enligt den katalanska regeringen uppgick antalet skadade röstande och aktivister på eftermiddagen till över 760, de flesta dock lindrigt. Minst tolv poliser har skadats, enligt det spanska inrikesdepartementet. Men regeringen i Madrid anger att 92 personer skadats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis beskriver polisens agerande som "obehagligt" men "proportionerligt".
– Om människor insisterar på att åsidosätta lagen och göra något som konstaterats vara illegalt och författningsvidrigt, behöver polisen upprätthålla lagen, säger Alfonso Dastis rapporterar nyhetsbyrån AP.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont anklagar spanska myndigheter för att använda "omotiverat, oproportionerligt och oansvarigt" våld vid sammandrabbningarna vid vallokalerna.
– Batongerna, gummikulorna och våldet som använts av polisen för att stoppa det som myndigheterna har sagt är en olaglig folkomröstning visar en förskräcklig bild av Spanien, sade han på söndagen.
Inte oroligt överallt
Men på vissa håll har valet gått lugnt till. På Carrer de Casp, i Eixample i Barcelona, tittade polis avmätt på när vallokalen – till de samlade katalanernas jubel – öppnade klockan 09.23.
– Vi ska rösta, skanderade folksamlingen.
Enligt lokala medier slog en del vallokaler planenligt upp portarna klockan 9. Många andra kunde öppna lite senare än planerat. Polisens offensiv innebar att en del inte kunde öppna alls.
En halv kilometer norrut i Eixample, på gatan Pau Claris, stod ett 30-tal personer och pratade i förmiddags. De frågade sig var de kan rösta.
– Det här var en vallokal. På morgonen levererades valurnorna, kuverten och röstsedlarna. Men vid kvart i nio kom den nationella polisen och beslagtog allt. Det gick aldrig att rösta här, säger 20-åriga Silvia Caufapé, representant för den katalanska regionadministrationen.
Hon är kritisk mot centralregeringens agerande.
– En stat som måste skicka hit styrkor från andra platser för att den är rädd för dialog och politiska rörelser. Då måste man fråga sig om den verkligen uppfyller de funktioner den ska uppfylla.
– Det enda de lyckas med är att göra folk mer arga.
Enric Millo, representant i Katalonien för Spaniens regering, säger enligt medier på en presskonferens att polisen ska sikta in sig på valmaterial, inte på att konfrontera väljare.
Men Millo beskriver det som att polisen på det stora hela inte gjort sin plikt.
– Så är det tyvärr i en majoritet av fallen. Politik har övertrumfat plikttrogenheten.
Presidenten röstade
Det finns över 2 000 vallokaler, och någon överblick är svår att få. Enligt Madridregeringen har 92 vallokaler i Katalonien stängts av polisen, rapporterar Reuters. Men en regional talesperson uppgav enligt AP under sen förmiddag att 73 procent av röstplatserna då var öppna.
En av dem, i Sant Julià de Ramis utanför Girona, har varit särskilt i fokus eftersom det var där Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont väntades rösta. Där har stora polisskaror satts in, framgår av tv-sändningar, men om de lyckas stoppa röstandet helt är oklart.
Och Puigdemont dök i stället upp i grannbyn Cornellà del Terri, där han röstade utan problem.
– Det är sant att jag inte vet hur långt den spanska staten är beredd att gå för att förhindra den, men det är mitt ansvar att se till att folkomröstningen kan genomföras – och så kommer det att bli, sade Puigdemont till TT i går
Regeringen i Madrid har förklarat omröstningen olaglig. Katalonien, som har en ekonomi som är större än Portugals, är splittrat kring självständighetsfrågan. Enligt opinionsundersökningar vill omkring 40 procent ha självständighet från Spanien.