Annons
Nyheter

Våldtäkt under knivhot var grovt brott

Mannen hotade kvinnan med kniv samtidigt som han våldtog henne. I både tingsrätten och hovrätten dömdes han för våldtäkt av normalgraden men nu ändrar Högsta domstolen det till grov våldtäkt.
Brott • Publicerad 1 mars 2022
Högsta domstolen har avgjort ett mål om våldtäkt under knivhot. Arkivbild.
Högsta domstolen har avgjort ett mål om våldtäkt under knivhot. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Förra sommaren vaknade en kvinna i Trollhättan av ett en man höll fast henne i håret och riktade en kniv med spetsen mot hennes hals. Han hotade att han skulle hugga henne om hon inte gjorde som han ville och fick henne att klä av sig och tvingade henne sedan till samlag och oralsex.

Övergreppet pågick i ungefär en halvtimme och mannen höll kniven i närheten av kvinnans kropp i stort sett under hela den tiden.

"För återhållsamma"

Annons

Åklagaren ansåg att mannen skulle dömas för grov våldtäkt, med hänvisning till att mannen med hjälp av kniven använt hot som varit "av särskilt allvarlig art". Men både tings- och hovrätt dömde mannen för våldtäkt av normalgraden. Påföljden blev fängelse i fyra år.

Riksåklagaren valde dock att överklaga till Högsta domstolen då hon efter att tagit del av denna och andra liknande domar ansåg att domstolarna är för återhållsamma med att döma för grov våldtäkt.

Under tisdagen kom HD med sin dom i målet och konstaterar att brottet ska bedömas som grovt.

Ska väga tungt

Även om en våldtäkt sker under knivhot ska det göras en "samlad och nyanserad" bedömning av om brottet är så allvarligt att det ska ses som grovt. Men ett knivhot ska enligt lagstiftningen väga tungt vid en sådan bedömning.

"Genom att i det aktuella fallet hålla en kniv i närheten av kvinnan och i anslutning till det uttala att han skulle hugga henne har mannen enligt Högsta domstolen framställt ett hot som varit av särskilt allvarligt slag", skriver domstolen.

Dessutom var övergreppet "inte kortvarigt" och det innefattade flera sexuella inslag, enligt HD.

Högsta domstolen ändrar straffet till fängelse i fem år och tre månader. Då räknas även in ytterligare några brott som mannen gjort sig skyldig till.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons