Annons
Nyheter

Våldtäktsdömd får skadestånd – åldern var fel

Brott • Publicerad 13 augusti 2021
Justitiekanslern har beslutat om 840|000 kronor i skadestånd till en våldtäktsdömd efter att hans ålder omvärderats. Arkivbild.
Justitiekanslern har beslutat om 840|000 kronor i skadestånd till en våldtäktsdömd efter att hans ålder omvärderats. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I hovrätten blev straffet fyra och ett halvt års fängelse för en gärningsman som tillsammans med sin bror begått två grova våldtäkter i Malmö. Men därefter har Högsta domstolen kommit fram till att han var under 18 år då brotten begicks. Nu får han 840 000 kronor i skadestånd, rapporterar Kvällsposten.

Justitiekanslern har kommit fram till att han fått ett för hårt straff för sin ålder. Tillsammans med sin bror dömdes han för bland annat två grova våldtäkter, människorov och utpressning. Både tingsrätten och hovrätten bedömde att han var över 18 när brotten begicks 2017, medan Högsta domstolen senare har bedömt att han då var 16 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons