Nyheter

Vallentunadom överklagas till HD efter "jäv"

Hovrätten dömde mannen till livstids fängelse för att ha mördat en man och en kvinna i ett ensligt beläget hus i Vallentuna. Nu överklagas domen till Högsta domstolen med hänvisning till jäv.
Brott • Publicerad 9 april 2021
En kvinna och en man hittades döda i ett hus i Vallentuna i januari 2020. En 28-årig man som dömdes till livstids fängelse för morden har nu överklagat hovrättens dom med hänvisning till jäv. Arkivbild.
En kvinna och en man hittades döda i ett hus i Vallentuna i januari 2020. En 28-årig man som dömdes till livstids fängelse för morden har nu överklagat hovrättens dom med hänvisning till jäv. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

För drygt ett år sedan hittades en kvinna och en man mördade i sitt hus i Vallentuna. Den 12 mars dömde hovrätten en 28-årig man till livstids fängelse för att ha dödat mannen och kvinnan. En 26-årig man dömdes till fyra års fängelse för rån.

Det är den 28-årige mannens advokat Martin Cullberg som nu överklagat sin klients dom till Högsta domstolen.

Förtydligas inte

I överklagandet yrkar han i första hand på att Högsta domstolen undanröjer hovrättens dom gällande morden på grund av jäv och återförvisar målet till hovrätten för förnyad handläggning.

I överklagandet förtydligas inte vari jävet ska ha bestått utan Cullberg hänvisar till en komplettering av överklagandet som ska lämnas in den 23 april.

I ett mejl till TT skriver Martin Cullberg att han då ska redovisa "hur försvaret bedömer betydelsen av läckan och övriga omständigheter".

Den läcka han hänvisar till utreds sedan mitten av mars av Särskilda åklagarkammaren. Förundersökningen gäller brott mot tystnadsplikten.

Tråd på Flashback

Det var åklagaren i målet som gjorde en anmälan om en läcka efter att hon blivit uppmärksammad på en tråd på forumet Flashback där det framkom att någon varit i kontakt med en nämndeman i målet som talat om vilka straff hovrätten skulle utdöma.

Enligt inlägget i tråden, som publicerades tre dagar innan domen meddelades, skulle den ene mannen dömas till livstids fängelse och den andre till fyra års fängelse.

– Precis så som det blev i domen. Det har lett mig till att nu inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikten, sade Bengt Åsbäck, vice överåklagare på Särskilda åklagarkammaren, till TT när förundersökningen inleddes.

Fakta: Dubbelmordet i Vallentuna

Den 15 januari 2020 ringer en anmälare till polisen då hon är orolig för sin väninna, som hon inte fått tag i på flera dagar. När polisen kommer till den bostad i Vallentuna där väninnan bor tillsammans med en 61-årig man hittar patrullen de båda mördade. Mordet misstänks ha ägt rum några dagar tidigare.

Polisen inleder en kartläggning av offren och snart riktas misstankarna mot två män från trakten, 26 och 28 år gamla. Polisen kan se att det på morgonen lördagen den 11 januari skett två överföringar från offrens bankkonton till en av de nu åtalade männen. Senare på kvällen har en ny inloggning gjorts på 61-åringens bankkonto, som kunnat positioneras till en av de åtalades bostad. Dessutom har vittnen sett samma bil som en av de åtalade äger i närheten av parets bostad.

Den 4 november åtalades männen för grovt rån och två mord. Båda erkänner att de varit i bostaden för att råna paret, men har nekat till morden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.