Annons
Nyheter

Valross besöker Smögen – "gå inte för nära"

Smögen i Bohuslän har fått ett sällsynt besök från Arktis. En valross har dykt upp i kustsamhället.
Djur • Publicerad 11 mars 2022
Här ligger valrossen i Smögen och tar igen sig i solen. Bryggan för vattenskotrar är ledig så här års.
Här ligger valrossen i Smögen och tar igen sig i solen. Bryggan för vattenskotrar är ledig så här års.Foto: Reino Virtanen/TT

Valrossen har slagit sig ner på en brygga för vattenskotrar, rapporterar SVT Nyheter Väst. Att ligga stilla och sola beskrivs som "typiskt valrossbeteende".

Djuret har simmat långt för att komma till Smögen, sannolikt från Svalbard eller kanske Grönland.

Annons

Det är mycket ovanligt att valrossar ses i svenska vatten, även om det hände ett par gånger under 1900-talet. Det senaste kända tillfället var vid Tjörn 2003.

Vilar upp sig

Kennet Lundin, docent i marinbiologi på Göteborgs naturhistoriska museum, tror att valrossen i Smögen är en ung hona, eftersom betarna inte är så stora.

– Antagligen vilar den upp sig ett tag och försvinner sedan ut till havs. Det bästa som kan hända är att den simmar uppåt längs norska kusten igen, säger han till TT.

Valrossen har en liten skada på en labb. Men Kennet Lundin tror, med utgångspunkt från bilder på djuret, att skadan kan läka av sig själv.

Han hoppas också att människor visar respekt för valrossen, och inte går för nära eller kommer i närheten med båt. En propeller kan skada djuret illa.

Att hitta mat är troligen inget problem för valrossen.

– De äter i vattnet, där de går fram som mudderverk längs botten, säger Lundin.

Musslor och ostron är stående meny. Skalen krasas sönder och slinker med.

Valrossar är, som djurart, släkt med sälar. De kan bli över tre meter långa och väga mer än ett och ett halvt ton, enligt NE. Arten har varit hotad på grund av hård jakt.

– Men nu finns det stora populationer som hämtat sig bra, framförallt i Stilla havet. Och det är väl ganska gott om dem även på Grönland och Svalbard, säger Kennet Lundin.

Döda sköldpaddor

Annons

Tidigare i år har två döda sköldpaddor hittats i Bohuslän, på olika platser och vid olika tillfällen. Båda tillhörde arter som normalt inte finns i svenska vatten.

– Dessa tre nu på kort tid gör ju att man börjar fundera på om det finns nån gemensam nämnare. Jag vet inte, säger Kennet Lundin.

Minst en av sköldpaddorna måste dock ha kommit söderifrån – till skillnad från gästen från det kalla Arktis.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons