Nyheter

Vanligt med angrepp mot moskéer

– Det är vanligt att moskéer i Sverige angrips och utsätts för skadegörelse. I fjol angreps närmare 40 muslimska församlingar, en del av dem flera gånger, enligt en rapport som publiceras inom kort.
Brott • Publicerad 11 juni 2018

Rapporten, som är skriven av professor Mattias Gardell vid Uppsala universitet, bygger på en enkät skickad till 173 muslimska församlingar. Av dem svarade 106 församlingar, varav 59 procent uppgav att de någon gång utsatts för fysiskt angrepp, rapporterar SVT Nyheter.

Och 38 församlingar angav att de utsatts för fysiska angrepp under 2017, några av dem vid flera tillfällen. Med angrepp avses bland annat anlagd brand eller försök att anlägga brand, skadegörelse och klotter.

– Det här är i grunden ett hot mot den religionsfrihet som Sveriges grundlag slår fast och som det offentliga är skyldiga att försvara, säger Max Stockman vid Myndigheten för stöd till trossamfundet till SVT.

Myndigheten för stöd till trossamfundet har varit med och finansierat rapporten.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.