Annons
Nyheter

Väntade tvillingar – ville abortera ett foster

Vård • Publicerad 15 mars 2021
Ivo har gett Östra sjukhuset rätt i ett beslut att neka abort av ett tvillingfoster. Arkivbild
Ivo har gett Östra sjukhuset rätt i ett beslut att neka abort av ett tvillingfoster. ArkivbildFoto: Stina Stjernkvist/TT

Ett par som väntade tvillingar ville göra abort – men bara av ett av fostren. När Östra sjukhuset vägrade att utföra aborten anmälde kvinnan händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Göteborgs-Posten.

I anmälan skriver kvinnan, som då var i 30-årsåldern, att hon ville göra en så kallad fosterreducering. Men trots att paret fått besked om att det skulle vara möjligt av "privata och sociala skäl" sade överläkaren på Östra sjukhuset nej till att utföra ingreppet – av etiska skäl.

Annons

Kvinnan uppger i sin anmälan att hon då i stället sökte sig till en läkare på annan ort för att få den vård hon behövde.

Ivo ger nu sjukhuset rätt i beslutet att säga nej till parets önskemål. Detta då båda fostren ska ha varit friska och läkaren inte har sett några medicinska skäl som övervägt riskerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons