Annons
Nyheter

Vapengömma i Vegas-skyttens bostad

Ytterligare vapen och en gömma med ammunition och explosiva ämnen har hittats i den misstänkte Las Vegas-skytten Stephen Paddocks bostad.
USA • Publicerad 3 oktober 2017
Fönstren på hotellet Mandala Bay där Stephen Paddock befann sig.
Fönstren på hotellet Mandala Bay där Stephen Paddock befann sig.Foto: John Locher

Samtidigt skrivs dödssiffran upp till minst 59 i USA:s värsta masskjutning.

Polischefen Joseph Lombardo säger att "mer än 18 skjutvapen, sprängämnen och stora mängder ammunition, tillsammans med några elektroniska enheter som just nu undersöks", hittades av polisen som letade igenom Paddocks hus i Mesquite, en dryg timmes körväg från Las Vegas.

Annons

De explosiva ämnen som hittats är sprängämnet Tannerite och ammoniumnitrat, en typ av gödsel, rapporterar AFP.

Utöver den arsenal med vapen som hittats i skyttens bostad hade Paddock minst 16 skjutvapen i hotellrummet på Mandalay Bay, där han sköt med automateld från fönstren ner mot de närmare 22 000 människorna som samlats för att delta vid musikfestivalen Route 91 Harvest festival.

Lombardo säger att dödssiffran från söndagskvällens utomhuskonsert vid paradgatan "The Strip" har stigit till 59, medan 527 personer fortfarande vårdas för sina skador. Tolv av dem uppges ha kritiska skador.

Polisen undersöker fyra olika platser: Paddocks hotellrum på Mandalay Bay Hotel, konsertplatsen, gärningsmannens hus i Mesquite och ett annat hus som han äger i norra Nevada.

Ett större område kring hotellet Mandalay Bay är fortfarande avspärrat när TT besöker platsen.

– Ärligt talat så vet jag inte hur länge det kommer vara avspärrat här. Det pågår fortfarande teknisk undersökning, säger en polisman som står och vaktar vid de gulsvarta polisbanden.

Två stora hål i fönsterrutorna på hotellets 32:a våning drar ögonen till sig. Det var därifrån den misstänkte skytten öppnade eld. Stämningen på den södra delen av Las Vegas paradgata är dämpad.

– Det kommer vara lugnt här ett tag, det handlar liksom inte om några få offer, säger en taxichaufför som vill vara anonym.

Myndigheterna i Las Vegas har öppnat en nödlinje för människor som är oroliga och som inte har fått kontakt med sina anhöriga.

Vid blodgivningscentralen United Blood Services nordväst om de centrala delarna av staden finns den amerikanska Frälsningsarmén på plats med en stor vit buss.

Annons

– Vi har fått en stor donation bananer, för det var det vi behövde mest. Det är ett effektivt sätt för människor att få i sig snabb energi, säger Juan Salinas, Frälsningsarméns koordinator på plats.

TT: Vad säger du om det som har hänt?

– Det är helt galet. Men det viktigaste, som måste poängteras, är hur alla nu samlas och hjälps åt.

I en storstad som Las Vegas är det alltid liv och rörelse. Nu råder det förstämning och tydlig sorg – men invånarna har slutit upp för att hjälpa till efter vädjanden från sjukvården.

Hundratals frivilliga hjälps åt med att dela ut mat och vatten till de tusentals som väntar på att få lämna blod vid blodgivningscentralen. Köerna väntas fortsätta vara långa långt in på kvällen lokal tid.

– Jag tror att det här är utmärkande för samhället här i Las Vegas, gemenskapen och sättet som folk sluter upp på, säger Juan Salinas.

Per LidholmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons