Nyheter

Vårdanställda gick före vaccinationskön

Flera anställda inom Region Norrbotten vaccinerade sig mot covid-19, fast de inte var prioriterade och trots att deras chef hade sagt nej.
Coronaviruset • Publicerad 8 februari 2021
Fler än 30 anställda inom Region Norrbotten vaccinerade varandra mot covid-19 trots att verksamhetschefen sagt nej. Arkivbild.
Fler än 30 anställda inom Region Norrbotten vaccinerade varandra mot covid-19 trots att verksamhetschefen sagt nej. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En kommun i Norrbotten kontaktade regionens vaccinationssamordnare och informerade om att det skulle bli flera vaccinampuller över efter den kommunala vaccineringen. En verksamhetschef på sjukhuset fick en fråga om det var aktuellt att vaccinera personal i en arbetsgrupp, rapporterar SVT Norrbotten.

– Chefen tackade nej med hänvisning till att det finns andra, till exempel äldre medborgare, som är högre prioriterade att få vaccin. Ett korrekt beslut i enlighet med fastställd prioriteringsordning, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, till SVT.

Trots det vaccinerade drygt 30 av de anställda inom verksamheten varandra. Ärendet har nu lämnats över till verksamhetsansvarig för fortsatt hantering.

– Vårt uppdrag är att se till att alla norrbottningar får full vaccination och vi har också fått i uppdrag att prioritera de som har störst risk att bli svårt sjuka, därför kan de som nu gått före i turordningen få vänta ett tag på att få sin andra dos, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Det vaccin som de anställda vaccinerade sig med är av en sort som kallas mRNA-vaccin. Det vaccinet är prioriterat för att användas för personer som är 65 år och äldre.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.