Annons
Nyheter

Vården på lasarettet ska bli mer patientsäker

Med mobila intensivvårdsgrupper och en omfattande utbildning åt vårdpersonalen på Växjö lasarett ska patientsäkerheten bli bättre. Meningen är upptäcka riskpatienter med hjärtstopp i ett tidigare skede.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2006
Sjuksköterskan Kerstin Ceasar låter deltagarna pröva olika patientfall. Allt under överinseende av läkaren Pär Lindgren. De som tränar är sjuksköterskorna Ingela Ohlsson, i sängen, Linda Nilsson och Helén Ahlgren. Längst till vänster Kerstin Ceaser. Foto: Urban NilssoN
Sjuksköterskan Kerstin Ceasar låter deltagarna pröva olika patientfall. Allt under överinseende av läkaren Pär Lindgren. De som tränar är sjuksköterskorna Ingela Ohlsson, i sängen, Linda Nilsson och Helén Ahlgren. Längst till vänster Kerstin Ceaser. Foto: Urban NilssoNFoto: 

Redan i april förra året startade en utbildning på sjukhuset för att höja patientsäkerheten.

- Först ut var sjuksköterskor och läkare vid medicinavdelning 5 och intensiven, berättar överläkare Pär Lindgren, vid anestesikliniken.

Annons

Team från intensivvårdsavdelningen, så kallade MIG, har utbildats som kan rycka ut till en vårdavdelning om patienter blir akut dåliga och kräver intensivvård på plats. Teamet består av läkare och sjuksköterska.

Det finns goda erfarenheter av denna organisation från Australien och England som har haft intensivvårdsteam på sjukhusen under många år. Riskpatienter kan identifieras tidigare och antalet patienter som dör i hjärtstopp kan på så sätt minska.

Bättre omhändertagande

Varje vårdavdelning på sjukhuset ska också ha sina MIG-team som ska kunna träda in om det behövs. Och just nu pågår en omfattande utbildning där både undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster och läkare får utbildning i ett förbättrat omhändertagande. Totalt utbildas runt 500 personer

Vårdpersonalen får lära sig hur man går efter ett schema och poängbedömer olika tillstånd hos patienten. Vid en viss poängnivå ska man tillkalla MIG-teamet från intensiven. Det gäller att se signaler och upptäcka tecken i god tid. Man bedömer bland annat puls, blodtryck, temperatur, smärta, andning och om patienten kissar.

När verksamheten är i full gång tror Pär Lindgren att det kan bli runt en uttryckning om dagen från MIG-teamets sida.

- Det kan innebära att intensiven får in fler patienter. Men det viktiga är att upptäcka riskpatienter tidigare.

Talar inte samma språk

I utbildningen ingår det att förbättra kommunikationen mellan vårdpersonalen.

- Det finns ett gap mellan intensiven och vårdavdelningen. Man talar inte samma språk och ofta sker kommunikationsbrister, framhåller Pär Lindgren.

Annons

Etiska frågor tas upp. Alla svårt sjuka ska inte förflyttas till intensivvårdsavdelning och detta gäller bland annat cancerpatienter som är döende.

Pär Lindgren förklarar att det förekommer allt fler riskpatienter på våra sjukhus i dag. Patientsäkerheten måste därmed stärkas och inrättande av MIG-team är en viktig pusselbit i detta arbete, menar han.

Utbildningen innebär att personalen blir säkrare i bedömningar och omhändertagande av riskpatienter.

- Man känner sig tryggare när man kommer till jobbet, säger Pär Lindgren.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons