Annons
Nyheter

Vårdpersonal i Indien: Vi var inte beredda

Tårfyllda läkare vittnar om hjälplöshet och en aldrig sinande ström av sjuka. I Indiens andra virusvåg saknas syrgas, medicin och utbildad personal.
Indien • Publicerad 6 maj 2021
Vårdpersonal tar hand om en covidpatient i Bombay i Indien – där pandemin skenar utom kontroll.
Vårdpersonal tar hand om en covidpatient i Bombay i Indien – där pandemin skenar utom kontroll.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT
"Vi befinner oss i en mycket svår och kritisk situation" säger Mabel Morales som är medicinsk koordinator för Läkare utan gränser i Bombay.
"Vi befinner oss i en mycket svår och kritisk situation" säger Mabel Morales som är medicinsk koordinator för Läkare utan gränser i Bombay.Foto: Läkare utan gränser/TT

– Jag har aldrig sett något liknande.

Läkaren Trupti Gilada kämpar mot tårarna när hon beskriver det svåra virusläget i Bombay, där desperationen växer i takt med att allt fler patienter behöver vård. Hon vädjar till sina medmänniskor att bära munskydd och följa restriktionerna. Ingen får tro att han eller hon är en superhjälte som inte kommer att bli smittad, framhåller läkaren.

Annons

– Det kommer in så unga patienter nu. En 35-årig covidpatient ligger i respirator och vi kan inte göra något mer för att hjälpa till. Vi vill inte att någon av er ska hamna där, säger hon i ett videoklipp som har blivit viralt i Indien.

– Jag har aldrig känt mig så hjälplös i hela mitt liv.

Brist på syrgas

Desperationen växer i Indien, som enligt världshälsoorganisationen WHO nu står för var fjärde coviddödsfall i världen. Hälso- och sjukvårdssystemet har länge varit underfinansierat och från sjukhusen rapporteras om hur utarbetad personal kämpar för att rädda liv medan smittade fortsätter att strömma in. Familjer kör hundratals kilometer i jakt på syrgas och vårdplatser till sjuka anhöriga, men många tvingas vända i dörren eftersom det inte längre finns utrymme för nya patienter.

– Vi visste att det skulle komma en andra våg. Men vi kunde inte föreställa oss att den skulle slå så snabbt och så kraftigt, säger Mabel Morales, medicinsk koordinator för Läkare utan gränser, till TT över telefon från Bombay.

– Det är mycket värre nu än under första vågen. Situationen är kritisk, men vi måste jobba vidare i solidaritet med patienterna, deras familjer och våra kollegor i vården.

Akut krisinsats

Det var länge sedan Mabel Morales kunde ta sovmorgon. Ibland går hon upp redan vid 4-tiden och sedan väntar en lång arbetsdag fylld av samordning och övervakning av Läkare utan gränsers akuta insats för att bromsa den skenande pandemin.

I Bombay har hjälporganisationen läkare och sköterskor som jobbar i två tält som har satts upp för att ta emot måttligt och svårt sjuka covidpatienter. De har plats för tusen personer vardera och många av britsarna är upptagna.

– De senaste dagarna har antalet nya fall i Bombay gått ner något, men patienterna fortsätter att strömma till sjukhusen. Många är desperata efter syrgas, säger Morales.

– Vi saknar utbildad personal för att kunna bemanna avdelningarna fullt ut. Det råder särskild brist på sjuksköterskor, det går inte att bara hoppa in utan någon erfarenhet av covid-19. Därför jobbar vi med att utbilda vårdpersonal.

En stor utmaning för personalen i covidtälten är att det snabbt blir olidligt varmt och fuktigt i den 33-gradiga hettan. Förhoppningen är luftkonditioneringen snart ska förbättras och under tiden får Morales och hennes team påminna om vikten av att använda korrekt skyddsutrustning.

Annons

– Vissa inom vården är rädda för att själva smittas av coronaviruset, säger hon.

– Men vi har också problem med att personal inte använder all nödvändig skyddsutrustning, ibland får vi tvinga dem. Det bli väldigt varmt i tälten.

"Trodde det var över"

De senaste veckorna har Morales vant sig vid ljuden av ambulanser som ständigt rusar fram genom Bombay. Många butiker och köpcentrum har stängt och det är glesare på gatorna än vad det brukar vara.

– Jag tror att människors felaktiga uppfattning om att pandemin var över är en av flera förklaringar till varför antalet nya fall plötsligt blev så många så snabbt, säger hon.

– Jag har inte haft tid att prata med så många utanför jobbet, men det verkar som om fler och fler tar situationen på allvar nu.

Fakta: Ett av fyra coviddödsfall sker i Indien

Indien har registrerat över 20 miljoner fall av covid-19 och smittskyddsexperter har varnat för att mörkertalet sannolikt är stort.

Förra veckan registrerades 402 000 nya fall under ett enda dygn, vilket var en rekordnotering. Sedan dess har antalet nya fall sjunkit något.

Samtidigt meddelar världshälsoorganisationen WHO att var fjärde person som dör med covid-19 gör det i Indien. Sammanlagt har över 226 000 människor som drabbats av virussjukdomen dött i jättelandet.

Premiärminister Narendra Modis regering har kritiseras hårt för sin hanteringen av pandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons