Annons
Nyheter

Vårdskolan är till salu igen

Vårdskolan i Växjö är till salu igen. Växjö kommun köpte den av landstinget för 20 miljoner kronor för fyra år sedan, men vill inte äga byggnader som man själv inte har användning för.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2006

Egentligen köpte kommunen genom sitt fastighetsförvaltningsbolag, Vöfab, Vårdskolan från landstinget för att hjälpa universitetet. Staten hade i en granskning kritiserat sjuksköterskeutbildningen i Växjö och i strävan att strama upp denna samlade man också utbildningen till campus.

I dag finns ingen kommunal verksamhet i den gamla Vårdskolan på Söder i Växjö och därför vill man sälja. Kommunstyrelsens ordförande, Carl-Olof Bengtsson (s), säger att detta gäller på sikt för alla kommunägda lokaler där det inte finns kommunal verksamhet.

Annons

Det kan också gälla fastigheter där kommunen har en del verksamhet men där denna går att flytta till andra lokaler som Vöfab äger.

På kommunens lista

Det skulle i så fall betyda att till exempel gamla Davidsons bilaffär och verkstad vid Lineborgsplan också så småningom hamnar på kommunens utförsäljningslista, samt en del av Västerledskolan på Storgatan, till exempel där omsorgen förlagt sin myndighetsavdelning.

Dessa objekt bekräftar även Lars Sjökvist, vd för KFAB, de kommunala fastighetsföretagens moderbolag. Men av praktiska skäl kan det ta lite tid

innan de blir aktuella på marknaden, säger han.

Sjökvist och vd:arna för dotterbolagen har redan fått budskapet från kommunens politiska ledning:

- Kommunägda fastigheter som saknar betydelse för kommunen som hyresgäst bör säljas. Sätt i gång och pröva marknaden! har Carl-Olof Bengtsson sagt.

- Växjö kommun står inför ganska stora investeringar i skolbyggnader, och vi har också Arenastaden framför oss, tilllägger han.

Överskott

Det låter som om kommunen är i penningknipa?

Annons

- Nej, inte alls. Tvärtom går det väldigt bra nu. Efter några dåliga år har vi vänt och räknar med mellan 70 och 90 miljoner kronor i överskott i år. Andra kommuner har tvingats höja skatten för att klara sig. Vi har inte höjt skatten de senaste 27 åren.

- Men det är inte fel att fylla på i ladorna nu, och det kan vi fortsätta med om vi också renodlar verksamheten.

Kommunen och dess bolag har redan genomfört en rad fastighetsförsäljningar och ett par uppmärksammade är dessutom på gång. Nyligen vann man en juridisk kamp mot staten och länsstyrelsen över rätten för Hyresbostäder att sälja 28 allmännyttiga lägenheter på Nygatan och 120 lägenheter på Vasaborgen i Hovshaga.

Nästa vecka kommer prövningen för Växjöhem att få sälja 58 lägenheter plus Teleborgs affärscentrum.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons