Annons
Nyheter

Världen lättar på oljelagren

Ekonomi • Publicerad 1 mars 2022
Oljepriset rusar i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.
Oljepriset rusar i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

USA och flera andra större länder har enats om att lätta på oljelagren för att motverka en befarad brist och kraftigt stigande priser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina, uppger källor för Bloomberg.

Det internationella energiorganet IEA har beslutat att släppa loss 60 miljoner fat olja från lager runt om i världen, enligt uppgiftslämnarna som vill vara anonyma eftersom beslutet inte är officiellt ännu. Hälften av detta ska komma från USA, resten från europeiska och asiatiska lager.

Annons

Varken USA:s energidepartement eller IEA vill kommentera uppgifterna.

På tisdagen sköt oljepriset på världsmarknaden i väg ytterligare. Ett fat Nordsjöolja kostade på eftermiddagen runt 105 dollar, det högsta sedan 2014.

Om uppgifterna stämmer är det första gången sedan inbördeskriget i oljestaten Libyen 2011 som IEA koordinerat släppt på reservlagren, enligt Bloomberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons