Nyheter

Världsledare väntar på Bidens signal

Efter USA:s maktskifte sitter ledare världen över och väntar vid telefonen. När Joe Biden lyfter på luren spelar det stor roll var det ringer, enligt Carl Bildt.
USA • Publicerad 11 februari 2021
Ja, hallå? USA:s nye president Joe Biden har talat i telefon med tolv världsledare sedan han tillträdde, men låter flera av landets nära allierade vänta. Arkivbild, tagen vid ett mindre formellt samtal i juli 2019.
Ja, hallå? USA:s nye president Joe Biden har talat i telefon med tolv världsledare sedan han tillträdde, men låter flera av landets nära allierade vänta. Arkivbild, tagen vid ett mindre formellt samtal i juli 2019.Foto: John Locher/AP/TT
Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt tyder Joe Bidens telefonmönster sedan denne tillträdde som USA:s president. Arkivbild.
Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt tyder Joe Bidens telefonmönster sedan denne tillträdde som USA:s president. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Allra först ringde det, som traditionen bjuder, hos grannländerna Kanada och Mexikos respektive ledare. Sedan i Europas större länder, sedan hos Nato, och sedan på flera håll i Asien.

– Skaran av vänner är tänkt att vara de traditionella, demokratiska vännerna. Hela den europeiska relationen uppgraderas, eller normaliseras, säger Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) till TT.

Joe Biden har också talat med Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping, då med en mer förmanande ton. Det mest anmärkningsvärda är vilka som fortfarande går och väntar på att telefonen ska ringa.

"Politisk signal"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Brasiliens president Jair Bolsonaro har ännu inte hört något från Biden.

Mellan USA och Israel har det tagits kontakter på en annan, operativ nivå sedan maktskiftet.

– Men den politiskt mest symboliska kontakten har man hittills undvikit och det är klart att det ligger en signal i det, säger Carl Bildt.

– De känner varandra väl (Biden och Netanyahu), men Demokraternas förtjusning med Netanyahu är mer begränsad. Saker han gjorde som riktades mot Barack Obama glöms inte så lätt.

Israels FN-ambassadör Danny Danon gjorde tidigare i veckan en poäng av att det är dags för Biden att höra av sig och lade upp ett telefonnummer till den israeliske premiärministerns kansli på Twitter.

Flera fångar frisläppta

USA fördelar också de diplomatiska gracerna. Flera länder har fått tala med utrikesminister Antony Blinken eller den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan i stället för med presidenten själv. Blinken slog till exempel en signal till Sveriges dito Ann Linde för snart två veckor sedan.

Blinken och Sullivan har också ringt de första samtalen till flera viktiga länder i Mellanöstern.

– Det handlar om att sätta ytterligare press på Turkiet, liksom på Saudiarabien, liksom på Egypten, säger Carl Bildt.

– Det är en allmän signal från Vita huset att de kanske inte tillhör dem som har privilegierad "access".

Saudiarabien har nyligen släppt en känd kvinnorättsaktivist, vilket Joe Biden var snabb att berömma. Egypten har släppt en fängslad journalist. USA kräver att Turkiet omedelbart friger den fängslade affärsmannen Osman Kavala.

– Det är ett indirekt spel. När al-Sisi i Egypten och Mohammed bin Salman i Saudiarabien beslutade att släppa de här personerna var det för att skapa en bättre atmosfär för bättre samtal, säger Bildt.

Hoppfullt inför samtal

Telefonsamtal på denna nivå är formella tillställningar där förberedda anföranden hålls inför många, flitigt antecknande åhörare i vardera ände. Varje sida ger sedan en egen sammanfattning av vad som sades.

Carl Bildt minns inte på rak arm om han som svensk statsminister blev uppringd av Bill Clinton när denne hade installerats som USA:s president 1993, även om de två hade en hel del kontakt senare.

Efter fyra år med Donald Trumps "Amerika först"-politik tror Bildt ändå att en påringning från en amerikansk president väger tungt. Kanske ännu tyngre än tidigare.

– Förhoppningen om förändring är mycket större nu, när det finns mer att förändra. Vid varje amerikanskt maktskifte finns det såväl farhågor som förväntningar, men här är förväntningarna mycket större än vad som tidigare varit fallet, säger Carl Bildt.

Fakta: Bidens telefonlista

Dessa världsledare har Joe Biden talat i telefon med sedan han tillträdde som USA:s president, i kronologisk ordning fram till och med den 11 februari. Kanada och Mexiko får, som grannländer och av gammal hävd, alltid de första samtalen från en ny amerikansk president.

1. Kanadas premiärminister Justin Trudeau

2. Mexikos president Andrés Manuel López Obrador

3. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson

4. Frankrikes president Emmanuel Macron

5. Tysklands förbundskansler Angela Merkel

6. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

7. Rysslands president Vladimir Putin

8. Japans premiärminister Yoshihide Suga

9. Sydkoreas president Moon Jae-In

10. Australiens premiärminister Scott Morrison

11. Indiens premiärminister Narendra Modi

12. Kinas president Xi Jinping

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.