Annons
Nyheter

Värmeslag och magsjuka drabbar svenska scouter

Över 700 scouter som samlats för den internationella jamboreen i Sydkorea har tvingats uppsöka vård på grund av värmen. Även magsjuka sprids i lägret.
På plats finns 1 500 ungdomar från Sverige.
Scoutläger • Publicerad 4 augusti 2023
Deltagare på världsscoutjamboreen i Sydkorea svalkar sig med vatten. Många mår dåligt i hettan.
Deltagare på världsscoutjamboreen i Sydkorea svalkar sig med vatten. Många mår dåligt i hettan.Foto: Choe Young-soo/AP/TT

– På dagen går du inte in i tältet, för då svimmar du, säger Elsa Sköldberg, som är på plats i Saemangeum söder om Seoul, till SVT Nyheter.

Sedan svenskarna anlände till lägret har det varit upp till 40 grader varmt, och inte en enda dag under 30, berättar hon och kamraten Klara French. Alla aktiviteter är inställda.

Annons

Sjukhustälten är fulla, och det är kö till att träffa läkare eller sjuksköterska. Militär har satts in som extra vårdpersonal, men flera ambulanser kör folk till sjukhus dagligen.

– Första kvällen var det invigning, och efteråt stod det ambulanser på kö för att det var så många som hade skadat sig, säger Klara French till SVT.

Det sprids även magsjuka inom lägret, och avsaknaden av handtvål på toaletterna underlättar inte problemet.

Britterna lämnar

De brittiska scouterna, cirka 4 000 ungdomar, kommer att lämna lägret och ta in på hotell, rapporterar BBC. Åskstormar väntas drabba regionen och på grund av luftfuktigheten upplevs det som varmare än 40 grader.

"Den svenska kontingenten har för avsikt att fortsätta delta i Jamboreen", skriver Scouterna i Sverige på sin hemsida. De fortsätter: "Vi följer noggrant utvecklingen och välmåendet hos våra deltagare".

Enligt Peter Ingvardsson på Scouternas pressjour var läget på lägerplatsen som värst för tre, fyra dagar sedan och har efter det förbättrats.

"Har kontroll på läget"

– Det vi får rapporterat är att de svenska ungdomarna är under kontroll. Det är väldigt varmt, och det är ingen nyhet – det visste man om. Men det är inte så att alla mår dåligt, säger Ingvardsson.

– För tre dagar sedan var det jätteproblem med regn och värmebölja men nu har de kontroll över läget. För svenskarnas del har läget underlättats av att man bestämde sig att vänta med att flytta in i lägret och ge koreanerna en chans att reda ut det.

Sydkoreanska myndigheter har lovat att bland annat skicka luftkonditionerade bussar till lägret och förbättra hygienen.

Över 40 000 scouter från 158 länder deltar på lägret som pågår den 1–12 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons