Annons
Nyheter

Varning för stark polsk zloty

Ekonomi • Publicerad 2 maj 2023
Den polska zlotyn tillhör vinnarna på valutamarknaden efter oväntat låg inflation i april, men riskerna är stora varnar Goldman Sachs strateger. Arkivbild på Polens huvudstad Warszawa.
Den polska zlotyn tillhör vinnarna på valutamarknaden efter oväntat låg inflation i april, men riskerna är stora varnar Goldman Sachs strateger. Arkivbild på Polens huvudstad Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski AP/TT

Den polska valutan, zlotyn, har på tre veckor stärkts mer än 2 procent mot euron och är därmed nästan på den starkaste kursen på ett år. Utvecklingen går på tvären med andra östeuropeiska valutor.

Kurslyftet har fått analytiker på Goldman Sachs att varna för bakslag för zlotyn – inte minst om centralbanken i Polen slår till med en räntesänkning inför parlamentsvalet i Polen som väntas i fjärde kvartalet i år.

Annons

"På dessa nivåer är zlotyn sårbar för nedgång", skriver Goldman Sachs strateger i en färsk analys.

Polens inflation vek av nedåt mer än väntat i april, enligt landets statistikbyrå. Detta kan innebära att man börjar diskutera en räntesänkning i år, enligt intervjuer med två ledamöter i den polska centralbankens direktion i helgen.

Den svenska kronan har sedan årsskiftet backat drygt 3 procent mot zlotyn, som nu kostar 2:46 kronor. Det kan jämföras med kurser på ned mot 2:30 kronor i februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons