Annons
Nyheter

Varningen: Miljoner kan tvingas fly i Ukraina

Upp till två miljoner människor som bor längs Ukrainas östra gräns kan tvingas lämna sina hem om den pågående krisen eskalerar, uppger den norska hjälporganisationen Flyktinghjelpen.
Ukraina • Publicerad 3 februari 2022
Jan Egeland från den norska hjälporganisationen Flyktinghjelpen. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

"Miljontals människors liv och säkerhet i östra Ukraina balanserar fortfarande på kanten medan vi väntar på ett politiskt genombrott i det nuvarande dödläget", säger Jan Egeland, chef för Flyktinghjelpen, i ett uttalande efter att ha besökt regionen.

Han varnar också för att en förnyad konflikt skulle resultera i mänskligt lidande, ökade civila offer och stora humanitära behov. Enligt Flyktinghjelpen har 850 000 personer redan tvingats fly inom Ukraina och tre miljoner är beroende av humanitärt stöd.

De senaste månaderna har Ryssland förstärkt sin militära närvaro kraftigt vid gränsen mot Ukraina, och enligt flera källor befinner sig för närvarande mer än 100 000 soldater där. USA har svarat med att skicka soldater till landets allierade i Europa och intensiva samtal på toppnivå pågår för att lugna ned situationen. Ryssland förnekar alla eventuella planer på en invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons