Annons
Nyheter

Varningen: Sudan vid "farlig vändpunkt"

Halvmilitära RSF har placerat ut styrkor på flera håll i Sudan, bland annat vid gränsen mot Egypten. Armén beskriver detta som brottsligt, och risken för konfrontationer mellan de två militära organisationerna ökar.
Sudan • Publicerad 13 april 2023
Talesmannen Nabil Abdullah läser i tv upp torsdagens varning från armén.
Talesmannen Nabil Abdullah läser i tv upp torsdagens varning från armén.Foto: Suna/AP/TT

RSF stärker sin militära närvaro i bland annat al-Shamaliyya (Norra delstaten) för att "upprätthålla säkerhet och stabilitet samt bekämpa människosmuggling och illegal migration", meddelade rörelsen i onsdags kväll.

Det fick armén att på torsdagen i en kommuniké "slå larm" om att landet kan befinna sig "vid en farlig historisk vändpunkt".

Annons

RSF (Rapid Support Forces) bildades ur janjawidmiliserna, som landets dåvarande ledare Omar al-Bashir sände ut för att sprida skräck i Darfur i västra Sudan på 00-talet.

Sedan har styrkan opererat parallellt med armén, och de samarbetade om den kupp som i oktober 2021 störtade landets demokratiskt valda styre.

Men nu verkar ledarskikten, med armégeneralen Abd al-Fattah al-Burhan på ena sidan och RSF-chefen Mohamed Hamdan Dagalo på den andra, ha hamnat rejält på kant med varandra. Det ökar oron för ett nytt inbördeskrig i ett av Afrikas största länder – med en area på uppemot 1,9 miljoner kvadratkilometer är Sudan till ytan nästan fyra gånger så stort som Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons