Annons
Nyheter

Våren dröjer enligt väderoraklet Phil

Räkna med att huttra ett tag till och plocka inte undan vinterjackorna än, manas amerikanerna sedan skogsmurmeldjuret Phil från Punxsutawney i Pennsylvania, spått att vintern kommer att vara i ytterligare sex veckor.
USA • Publicerad 2 februari 2022
Punxsutawney Phil är det kändaste väderoraklet som framträder på Groundhog Day i USA. Arkivbild.
Punxsutawney Phil är det kändaste väderoraklet som framträder på Groundhog Day i USA. Arkivbild.Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Skogsmurmeldjur som siar om vädret är en företeelse som enligt tradition äger rum på flera håll i USA den 2 februari – och ett fenomen som blev världsberömt i filmen "Måndag hela veckan".

Men i år kommer väderprognosen att utebli från Milltown i New Jersey. Orsaken är att murmeldjuret Mel har dött och försöken att hitta en ersättningsgnagare i tid till Skogsmurmeldjurets dag (Groundhog Day) har varit fruktlösa, rapporterar NPR.

Annons

Mel var en omtyckt lokalprofil i Milltown sedan han i flera år levererat prognoser om vårens ankomst.

Men det mest kända väderoraklet i murmeldjurskretsar är alltså Phil från Punxsutawney, och han levererade. Tilläggas bör är att Phil är en roll som har "spelats" av olika ludna krabater i staden sedan 1887. Enligt folktro är våren runt hörnet om Phil inte ser sin skugga när han kommer ut ur sin håla.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons