Annons
Nyheter

Värsta smittspridningen hittills i Tyskland

Tyskland rapporterar det högsta antalet nya fall av covid-19 sedan pandemin bröt ut, rapporterar .
Tyskland • Publicerad 8 november 2021
Vårdpersonal tar hand om en covidpatient på en intensivvårdsavdelning i München.
Vårdpersonal tar hand om en covidpatient på en intensivvårdsavdelning i München.Foto: Peter Kneffel/AP/TT

Den så kallade incidensen ligger nu på drygt 201 fall per 100 000 invånare den senaste veckan, enligt smittskyddsmyndigheten RKI. Den tidigare tyska toppnoteringen på knappt 198 fall gjordes den 22 december 2020, under den andra vågen.

Trettiotre personer har avlidit i landet det senaste dygnet.

Annons

Till skillnad från för ett år sedan, då sjukhusen pressades hårt av det svåra smittoläget, är omkring 80 procent av befolkningen över 18 år fullvaccinerad. Andelen är marginellt lägre än den i Sverige, där drygt 82 procent av alla vuxna är fullvaccinerade.

Trots den förhållandevis höga vaccinationstäckningen slår intensivvårdsläkare larm om att den skenande smittan kan få allvarliga konsekvenser, då vårdplatserna i delar av landet är på väg att ta slut.

Från politiskt håll växer frustrationen över det faktum att en stor majoritet av dem som behöver sjukhusvård är ovaccinerade.

– I över 90 procent av fallen rör det sig om patienter som haft chansen att vaccinera sig, men tackat nej, säger Klaus Holetschek (CSU), hälsominister i den svårt drabbade landsdelen Bayern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons