Annons
Nyheter

Vårvärmen regerar resten av veckan

Stadig vårvärme håller i sig över större delen av landet resten av veckan och ger ökad risk för gräs- och skogsbränder.
Nästa vecka väntas svalare och mer ostadigt väder igen.
Väder • Publicerad 9 maj 2023
Solen syns över större delen av Sverige den här veckan.
Solen syns över större delen av Sverige den här veckan.Foto: Lars Thomas Nordby/NTB/TT

Ett högtryck ligger i öster och täcker Sverige. Tillsammans med sydliga vindar som tar upp vårvarm luft över landet, gör det att en ganska stor del av landet får mellan 14 till 19 grader på onsdagen.

På sina håll blir det upp till 20 grader eller mer.

Annons

– 20 grader eller högre, då är det framför allt södra halvan av landet. Men det blir vårvarmt även längre norrut, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

Spridningsrisk för brand

Över Atlanten ligger ett lågtryck som pressas bort av högtrycket i öst, men som gör att fjälltrakterna och områdena allra längst i norr kan få lite lägre temperaturer. Det kan också passera regn i nordligaste Norrland, annars blir det vårvärme över hela landet.

Vädret gör att risken för gräsbrand är förhöjd i större delen av landet och i söder är även risken för skogsbrand förhöjd.

– Det är ju det här torra vädret och att det dagtid är lite byig vind, så en brand kan lätt sprida sig. Så man ska vara lite försiktig, säger Anna Belking.

Nästa vecka osäker

Det kommer att vara ovanligt varmt för årstiden även resten av veckan.

– Under veckoslutet ser det ut som att det går åt det lite ostadigare hållet. Då är det främst i de norra delarna av landet som det ser ut att bli lite ostadigare med lite mer växlande molnighet och lokala regnskurar, säger Belking.

Annars är prognosen om värme relativt samstämmig fram till och med helgen, men sol- och värmedyrkare kan behöva passa på att njuta den här veckan, enligt Belking.

– Sedan blir det lite osäkrare och det ser ut som att det rör sig ned lite svalare luft. Så vi får se hur det utvecklar sig nästa vecka.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons