Annons
Nyheter

Vattenledning från 1650 hittad i Lund

En handborrad vattenledning i trästockar nedgrävd på två meters djup – daterat till mitten av 1600-talet. Så lyder det fynd som gjorts vid Lunds stadsbibliotek, rapporterar
Arkeologi • Publicerad 17 juni 2021
Gamla kartor visar på 82 sträckor med trärör i Lund under medeltiden, bland annat i närheten av domkyrkan, enligt Sydsvenskan. Arkivbild.
Gamla kartor visar på 82 sträckor med trärör i Lund under medeltiden, bland annat i närheten av domkyrkan, enligt Sydsvenskan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ledningen upptäcktes i maj månad, då betydligt yngre vattenledningar skulle bytas ut. Ledningarna, gjorda av tallstockar från Gotland avverkade år 1650 enligt en analys av arkeologer, är intakta och har borrats för hand.

Ledningssektionerna har varit mellan tre och fyra meter långa och har sammanfogats med infällda järnrör och tätats med mossa. De har en diameter på 30 centimeter med ett mindre hål i mitten.

Det är inte första gången som träledningar, som kopplats till djupa brunnar, har hittats i staden. Gamla kartor visar på 82 sträckor med trärör i Lund under medeltiden. Under 1500-talet användes det trärör i Lund men även i grannstäder som Malmö och Köpenhamn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons