Annons
Nyheter

Växjö strömlöst efter brand

Stora delar av Växjö var strömlöst på tisdagsmorgonen. Orsaken är en explosion i en transformatorstation samt en kabelbrand.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2006
En brand i detta ställverk orsakade det stora avbrottet i strömmen. Men efter en timme hade de flesta fått elen tillbaka. Foto: LENA GUNNARSSON
En brand i detta ställverk orsakade det stora avbrottet i strömmen. Men efter en timme hade de flesta fått elen tillbaka. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

Som mest var runt 20 000 elabonnenter utan ström i Växjö.

- I stort sett alla områden i Växjö utom Teleborg och Öjaby drabbades, säger Lars Erlén, driftschef på Veab.

Annons

Strömavbrottet uppstod strax före klockan halvåtta och varade i omkring en och en halv timme. Orsaken var en explosion i en isolator på en transformatorstation på Sandviksverket i Växjö. Dessutom uppstod en brand i en kabel på kraftstationen på Västra mark.

- De händelserna inträffade med sex sekunders mellanrum, det är klart att det fins ett samband men vad som orsakade vad är oklart, säger Lars Erlén.

Reparationerna kommer kosta omkring en miljon kronor enligt Lars Erlén men exakt hur omfattande skadorna är är ännu inte klarlagt.

Vad som orsakade att isolatorn exploderadd är oklart.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons