Annons
Nyheter

Växjöhems styrelse byts ut

Växjöhems styrelse kommer med all säkerhet att få sparken. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutad på torsdagen att föreslå att hela styrelsen byts ut.
Frågan avgörs till slut av Växjö kommunfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006

Det är turbulensen kring kommunala Växjöhems pensionsavtal för vd Monica Malmlöf som får styrelsen på fall. Ordföranden Bo Hjalmarsson har redan tvingats avgå.

Beslutet i arbetsutskottet var enhälligt. Förslaget kom på initiativ från folkpartiet, med stöd av övriga borgerliga partier. Påmötet fick de även majoriteten med sig.

Annons

- Mycket av ansvaret för det som hänt ligger på oss socialdemokrater och våra företrädare. Vår ordförande har valt att avgå, men de borgerliga partierna är inte nöjda. Då lyssnar vi på det, säger Charlotta Svanberg, s-märkt kommunalråd.

Beslutet står fast

Beslutet kommer att stå fast genom övriga beslutsinstanser, försäkrar hon.

Växjöhems vice ordförande, centerpartisten Sven-Åke Fröderberg, vill inte kommentera arbetsutskottets beslut.

Tycker du att ni i styrelsen hanterat pensionsavtalet fel?

- Vi som röstat för reservationen, och sagt nej till avtalet, har inte gjort något fel, säger Sven-Åke Fröderberg.

Socialdemokraterna ville även byta ut styrelsen för ytterligare ett kommunalt bostadsbolag, Vidingehem, som tecknat ett liknande avtal. Men där gick meningarna isär.

- Man kan tycka vad man vill om deras agerande, men Vidingehem har inte gjort något formellt fel. Växjöhem har slutit avtalet efter att kommunfullmäktige uttryckligen sagt nej till fallskärmar, säger moderaten Bo Frank.

Skrivet avtal gäller

Socialdemokraterna menar att det inte är någon skillnad i Växjöhems och Vidingehems agerande.

Annons

- Motsvarande avtal har skrivits även där. Då menar vi att det är lämpligt att utse ny styrelse för Vidingehem också, säger Charlotta Svanberg.

Skillnaden är endast, enligt Svanberg, att Växjöhem gjort ytterligare en prövning av avtalet, efter att debatten kommit igång. Man har då konstaterat att det redan skrivna avtalet gäller.

Eftersom Carin Högstedt anmält jäv och ersatts av en folkpartist gick den borgerliga linjen igenom i fråga om Vidingehem, där styrelsen således sitter kvar tills vidare.

Det slutliga beslutet om ny styrelse för Växjöhem kommer att behandlas av kommunfullmäktige. Men det är i dagsläget oklart om det blir vid mötet den 16 februari, eller avgörandet dröjer till mars.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons