Annons
Nyheter

Växjöskolor satsar på fadderprojekt

Att prata med unga om lag och rätt är viktigt.
Det tycker många skolor och har satsat på ett fadderprojekt tillsammans med Växjös polisstudenter. Till klass 5 på Gustavslundskolan kommer Jonas Lander och Johan Mårtensson. Och de är mycket välkomna.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2006
Fadder. Johan Mårtensson, polisstudent som går tredje terminen på sin utbildning, är välkommen till eleverna på Gustavslundskolan, här i 5A. Foto: Lena Gunnarsson
Fadder. Johan Mårtensson, polisstudent som går tredje terminen på sin utbildning, är välkommen till eleverna på Gustavslundskolan, här i 5A. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Det började för några år sedan som ett trafikprojekt med pengar från Vägverket, ungefär som förr när poliser hade tid att lära skolbarn hur man går och cyklar i trafiken.

Men i dag har det utvidgats och omfattar lag och rätt. Att prata om mobbning och skadegörelse, om snatterier och våld, om smällare och knivar, är också betydelsefullt.

Annons

- Vi har världens goaste ungar, men det är viktigt med förebyggande arbete. Här får eleverna en positiv inställning till poliserna. De berättar varför man ska följa lagen och hur man ska vara mot andra människor, säger Marianne Gårdmo, en av klasslärarna i femman.

Guld värda

Gunilla Dahlgren, beteendevetare på Växjö kommuns skol- och barnomsorgsförvaltning, säger att fadderprojektet är mycket populärt.

- Skolorna tycker det här är alldeles utmärkt, eleverna är jättenöjda och polisstudenterna också. De är verkligen guld värda. De ställer upp frivilligt och vi kan bara ge dem en liten slant för att sporra dem.

Det här läsåret deltar 19 skolor med elever på mellan- och högstadienivå i projektet.

Människa bakom uniformen

Polisstudenterna Jonas Lander och Johan Mårtensson, som fått Gustavslundskolans femteklass på sin lott, tycker det känns bra att visa att det finns en människa bakom uniformen.

- Det är väldigt viktigt att få respons när man är ute och det är intressant att se reaktionerna hos barn och ungdomar.

Många frågor

Och visst fick de många frågor av eleverna när de lät batong och handbojor vandra runt i klassen. Men pistolerna var inte med, de visar man aldrig upp för barn.

Annons

- Pistolen får bara användas i nödvärn, aldrig för att spela tuff. Det är inte som i amerikanska filmer, förklarade Jonas Lander och Johan Mårtensson.

Och de hoppas att eleverna i klass 5 bär med sig bilden av att en polis är någon man kan prata med om man får problem. I så fall har det förebyggande arbetet lyckats.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons