Nyheter

Vetenskapsakademien får ny chef

Vetenskap • Publicerad 10 juni 2021
Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, har valts till ny ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.
Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, har valts till ny ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.Foto: Mikael Wallerstedt

Hans Ellegren har valts till ny ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.

Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, efterträder Göran K. Hansson vid årsskiftet 2021–2022.

"Det är ett arv som man ska förvalta och det är viktigt att ha respekt för det som har byggts upp under seklernas gång. Men jag hoppas att vi också ska kunna kombinera det arvet med att vara en modern organisation som är relevant för sin samtid", säger Hans Ellegren i ett pressmeddelande.

Kungliga Vetenskapsakademien har bland annat till uppdrag att årligen utdela Nobelprisen i fysik och kemi samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.