Annons
Nyheter

Vietnam: Nytt mynt väcker gammalt groll

Just när Australien och Vietnam skulle bli bättre vänner lägger sig ett litet minnesmynt i vägen.
Vietnam-regeringen "protesterar starkt" mot att pengen ser ut att avbilda en förbjuden flagga. Men Australien har en annan förklaring.
Vietnam • Publicerad 8 maj 2023
Röda ränder mot gul bakgrund – förbjudet eller oskyldigt? Arkivbild från en vietnamesisk oppositionsceremoni i USA.
Röda ränder mot gul bakgrund – förbjudet eller oskyldigt? Arkivbild från en vietnamesisk oppositionsceremoni i USA.Foto: Paul Sakuma/AP/TT

Slantarna utfärdades i silver och guld av myntverket, Royal Australian Mint, i Canberra i april. De markerar 50-årsdagen av australiska styrkors hemkomst efter Vietnamkriget.

Men nu reagerar Hanoiregeringen på ett mönster, tre röda streck mot en gul bakgrund, som den tolkar som flaggan från Sydvietnam – alltså den sida i kriget som besegrades i slutet av kriget 1975. Flaggan är i dag en oppositionssymbol för många exilvietnameser.

Annons

"Vi beklagar och protesterar starkt" mot att Australien använder "en flagga från en regim som inte längre finns", heter det på regeringens Facebooksida.

UD i Hanoi kräver att mynten dras in. De båda länderna lovade förra året att samarbeta mer, och i den nya kommunikén förklaras att denna incident går stick i stäv med ansträngningarna.

Men Royal Australian Mint tvår sina händer. Vi "erkänner inte den forna vietnamesiska republikens flagga", försäkrar Canberra. Myntverket förklarar att mönstret med röda ränder över gult är hämtat från medaljband som australiska soldater fick på 60- och 70-talen, och alltså inte alls ska kopplas till någon flagga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons