"Viktigt att markera när något är fel"
- Vi har som utgångspunkt att alltid reagera när vi upptäcker eller får höra något som är fel. Det kan vara någon som snattar på Ica eller som sitter här utanför och dricker öl. Även om det inte är på skoltid kontaktar vi alltid föräldrarna, säger Inger Fält-Isaksson.
Det här är hennes åttonde år som rektor på Gustavslundskolan, och lugna perioder har varvats med bråkigare.
- Till och från har det varit mycket ungdomar här utanför på helgerna. Det har legat ölburkar på gården och rutor har krossats. Ibland har föräldrar till våra barn fått sina bilar skadade. Vi hade en sådan period i våras.
Äldre som stökar
På Gustavslundskolan går barn upp till och med årskurs sex, men de som stökar till det är ofta äldre. Det kan vara ungdomar som har gått på skolan tidigare, men också som kommer från andra håll. Från och med höstterminen har skolan fått tillbaka sin ungdomsgård, vilket betyder att fler tonåringar rör sig i området. Det är bara positivt tycker Inger Fält-Isaksson. Det betyder att de har något att göra.
Jobbar med samtal
I många år har skolan jobbat med samtal, att reda ut konflikter mellan eleverna, prata om etiska frågor och göra olika dramaövningar.
- Jag tror på det sättet att jobba. Vi tycker att vi ser resultat, och det händer ofta att barnen kommer och ber om ett samtal när de kommit i konflikt och inte klarar ut det själva. Vi hoppas att det vi gör på skoltid ska föras över till fritiden också, men det kan vara svårt att nå alla.
Viktigt föräldraråd
Inger Fält-Isaksson är glad över att det finns ett föräldraråd på skolan, med engagerade vuxna som vill göra det bästa för barnen.
- Jag tror att alla föräldrar är måna om sina barn, men många jobbar också väldigt mycket. Det kan vara lätt att missa var de är och vilka de är tillsammans med.