Annons
Nyheter

Vin allt vanligare val - även under pandemin

Samhälle • Publicerad 13 oktober 2022
Vindrickandet ökade under pandemin, men alkoholkonsumtionen sammantaget minskade. Arkivbild.
Vindrickandet ökade under pandemin, men alkoholkonsumtionen sammantaget minskade. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Svenskarnas alkoholkonsumtion sjönk under pandemiåren 2020-2021, jämfört med 2019. Men vindrickandet ökade, visar en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Den totala alkoholkonsumtionen minskade med 3,5 procent under pandemin, vilket förklaras med att såväl införsel i samband med resor som smuggling minskade. Även försäljningen på restauranger minskade, i tider av restriktioner och lockdown. Däremot ökade försäljningen från Systembolaget.

Sett till olika dryckessorter ökade vin med 2 procent under pandemin, jämfört med 2019. Den ökningen är en del av långsiktig trend, där vindrickandet ökar medan konsumtionen av sprit minskar. Förra året stod vinet för 44 procent av den totala alkoholkonsumtionen, jämfört med 34 procent år 2001. Motsvarande siffror för sprit var 18 respektive 28 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons