Annons

Virusläget: 66 har avlidit i landet

I Sverige finns nu 2 806 konstaterade fall av coronasmittade personer. 66 personer har avlidit och 178 patienter har hittills intensivvårdats, enligt Folkhälsomyndigheten.
Stockholmsregionen kan ha nått dag noll, det vill säga den punkt där smittkurvan stiger mycket brant. Men karantän i storstäderna är inte aktuellt.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 26 mars 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Virusläget: 66 har avlidit i landet

Tydligt är att Stockholm under den senaste tiden haft en ordentlig ökning av antalet konstaterat smittade.

– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Annons

Han säger att det dock gäller att hålla isär utvecklingen när det gäller smittspridningen och trycket på sjukvården.

– Successivt byggs det upp ett tryck även om kurvan inte är så stor. De som avlider nu är de som smittades för fyra veckor sedan, säger Tegnell och fortsätter:

– Vi jobbar vidare för att med diverse olika åtgärder få den här kurvan att plana ut så att vi inte går över gränsen för antal sjukvårdsplatser och antal IVA-platser.

Dag noll

TT: Har Stockholm nått dag noll?

– Det är inte helt otroligt att det har det. Men vi behöver något eller några dygn till för att veta det, säger Anders Tegnell.

Han påpekar att det som från region Stockholm i går beskrevs som en "storm" gäller sjukvårdens situation i Stockholm, medan det Folkhälsomyndigheten benämnde "stabilt" gällde epidemin i landet.

– Det finns ingen diskrepans. Det kan också hända saker på fyra timmar, säger Tegnell.

Enligt Anders Tegnell är det nu inte aktuellt att sätta storstäderna med mest spridning i karantän.

– I Sverige har vi mest spridning i storstäderna men ser spridning i alla delar av landet. Om man gör en samlad bedömning av rimligheten att stänga av storstäderna skulle effekten vara väldigt tveksam, eftersom vi har spridning i hela landet.

Prioriteringar

Enligt Socialstyrelsen är det akuta behovet av skyddsmaterial tillfredsställt. IVA-kapacitet finns också i nuläget men myndigheten har tagit fram ett stöd för regionerna om hur de ska prioritera gällande intensivvårdsplatser.

Annons

– Vi kan hamna i ett läge där vi tydligare behöver prioritera, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Prioritering för intensivvård ska ske enligt vad Thomas Lindén kallar för beprövade principer.

Det är människovärdesprincipen, behovsprincipen och att den som har störst behov av en åtgärd ska få tillgång till den.

– Alla människor har lika värde och prioritering får inte ske utifrån social situation eller ställning, funktionshinder eller om personen själv orsakat sitt tillstånd, säger Thomas Lindén.

Stabsläge på Gotland

Region Gotland rapporterar samtidigt som Folkhälsomyndigheten har pressträff om fyra nya fall på ön och sjukvårdsledningen har gått upp i stabsläge.

"Vi har gått in i nästa fas eftersom vi nu ser samhällsspridning av covid-19 här på ön. De råd vi redan gått ut med är det nu ännu viktigare att vi alla följer", säger Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér i ett pressmeddelande.

"Det här väcker frågan om du som sommargotlänning verkligen ska besöka Gotland under påskledigheten. Vår sjukvårdskapacitet är anpassad för antalet bofasta", tillägger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

Fakta: Stabsläge

Stabsläge inom sjukvården innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen. Det är det första av tre fastställda beredskapslägen. De övriga är förstärkningsläge respektive katastrofläge.

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons