Annons

Viruslivet bromsar stöldligorna

De senaste veckorna har varit lugnare än vanligt för polisen. När färre rör sig ute på stan på grund av virusrestriktioner begås färre brott.
I mars anmäldes bland annat färre våldsbrott, skadegörelsebrott och stölder än samma månad de senaste tre åren.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 7 april 2020

I sociala medier postar poliser bilder av tomma gator och vittnar om lugna arbetspass. Och enligt Linda H Staaf, som är chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), är det generellt lugnare på brottsfronten sedan coronaviruset tog Sverige i ett järngrepp.

– Det vi kan säga är att de senaste veckorna har det varit lugnare, framför allt i offentlig miljö, av naturliga skäl. Vi ser också att det är en tydlig nedgång när det gäller stöldbrottslighet, säger Linda H Staaf.

Färre stölder

Annons

Enligt statistik som Noa tagit fram till TT anmäldes till exempel 9 592 skadegörelsebrott i mars i år. Motsvarande siffra i mars 2017 var 17 371, i mars 2018 13 843 och i mars 2019 16 381.

En nedgång jämfört med tidigare år syns även i antalet anmälda tillgreppsbrott, till exempel stöld och rån. I mars i år anmäldes 23 637 sådana brott att jämföra med 29 107 förra året, 26 944 2018 och 33 749 under mars 2017.

När det gäller tillgreppsbrotten är det framför allt stölder som minskar, enligt polisen.

– Vi ser att det är en tydlig nedgång när det gäller stöldbrottslighet. Då är det framför allt den stöldbrottslighet som i huvudsak begås av internationella brottsnätverk, inbrott, bildelstölder, bilstölder, dieselstölder och så vidare, säger Linda H Staaf.

Risk för hemvåld

Enligt siffrorna från Noa minskade också antalet anmälda våldsbrott den gånga månaden jämfört med tidigare år. Det kan enligt polisen delvis förklaras av att brott som inträffar när folk rör sig mer på stan, exempelvis misshandel, minskar när färre är ute i offentliga miljöer på grund av viruset.

I bland annat Frankrike har anmälningar om våld i hemmet ökat i coronavirusets spår när kvinnor och barn tvingas vara instängda hemma med våldsamma partners eller föräldrar. Men än så länge syns inte det i den svenska polisens nationella siffror.

– Vi är fullt medvetna om det här och ser det som en tydlig befarad risk. Vi kan inte se att anmälningarna har ökat, här är det dock ofta stora mörkertal, säger Linda H Staaf.

Beatrice Nordensson/TT

Antalet anmälda brott minskade i mars jämfört med samma månad de tre senaste åren. Arkivbild.
Antalet anmälda brott minskade i mars jämfört med samma månad de tre senaste åren. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Ask/TT

Fakta: Anmälda brott i mars

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons