Virusutbrott i Århus oroar danskar
I helgen rapporterades 207 nya fall av covid-19 i Danmark. Var fjärde person som testades positivt kom från Århus, rapporterar danska medier. Det senaste dygnet bekräftades 77 nya fall, varav 27 i Århus.
Hade Århus varit ett eget land skulle det ha satts upp på Danmarks lista över portade länder. Landets utrikesdepartement skulle därmed ha avrått från icke nödvändiga resor dit, eftersom antalet nya fall överstiger den fastslagna gränsen på högst 20 nya smittade per 100 000 invånare per vecka.
De nya smittfallen kopplas bland annat till en träff på universitetet i Århus, där 80 statsvetarstudenter nyligen träffades inför terminsstarten. Efteråt har åtminstone fem av dem testat positivt för covid-19.
Festande fans
Även festande fotbollsfans pekas ut som en möjlig smittkälla. Förra söndagen firades att stadens fotbollslag AFG för första gången på 23 år knipit en medalj i den högsta ligan. Glada fans tog sig till Rådhusplatsen och festade till synes utan tanke på att hålla avstånd.
– Vi är mycket medvetna om det som sker i Århus, och just nu är vi i full gång med att klarlägga om det är fråga om en isolerad grupp i Århus eller om det är mer spritt, säger Anette Lykke Petri, chef på Styrelsen för patientsäkerhet som ansvarar för smittspårning, till Danmarks radio (DR).
Än så länge är det för tidigt att säga om fotbollsfansen har varit en smittkälla, anser hon.
Snabb spridning
Århus är ett bra exempel på att smittan kan flamma upp och orsaka många nya fall på kort tid, menar Viggo Andreasen, lektor vid Institutet för naturvetenskap och miljö på Roskilde universitetscenter och expert på matematiska modeller för epidemier.
– Det visar att det kan gå riktigt snabbt. Till viss del är det nog ett superspridningsevenemang som har skett, säger Viggo Andreasen till DR.
Den senaste tiden har ett slakteri i Ringsted också hamnat i fokus med flera nya virusfall. Och den senaste veckan har 70 av landets 98 kommuner rapporterat in nya smittofall.
Varnar för återöppning
Om bara några dagar ska politikerna börja förhandla om detaljerna i det fjärde och sista steget av återöppnandet av det danska samhället, vilket enligt planerna innefattar diskotek och större tillåtna folksamlingar. Men Kåre Mølbak, epidemiolog och chef för infektionsberedskap på smittskyddsorganet Statens serum institut, anser att den senaste ökningen av antalet fall i Danmark gör att öppningsplanerna bör sättas på paus.
– Det är en stor risk förknippat med det, säger han till tidningen Ingeniøren.
Även om danska myndigheter nu har ögonen på smittspridningen i landet, så sker ökningen från en låg nivå. Sammanlagt har 14 073 personer i Danmark bekräftats smittade och 616 personer har dött.