Annons
Nyheter

Vita huset: Ingen lösesumma i överenskommelse

USA/Iran • Publicerad onsdag 22:11
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Kirby.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Kirby.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Vita huset nekar till att de sex miljarder dollar i iranska tillgångar som USA – för att säkra ett fångutbyte ser till inte längre är frysta – är en lösesumma.

– Det här är ingen betalning av något slag. Det är ingen lösesumma, säger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Kirby.

Annons

Tidigare i veckan meddelandes att regeringen i USA träffat en överenskommelse med Iran som innebär att landet får hem fem amerikanska medborgare som hålls fängslade i Iran – i utbyte mot motsvarande drygt 66 miljarder kronor. Pengarna har varit frysta iranska tillgångar som förvarats på sydkoreanska konton.

Enligt Kirby kommer pengarna att hållas på ett övervakat konto i Qatar, och Teheran kommer att behöva ansöka om att få göra uttag. Pengarna ska enbart användas för humanitära ändamål, enligt säkerhetsrådgivaren.

– Det iranska folket kommer att vara förmånstagare av dessa medel, inte regimen, säger han.

Han tillägger också att USA inte lyfter några sanktioner mot Iran.

I överenskommelsen har den amerikanska regeringen också lovat att släppa fem fångar från sitt land.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons