Annons
Nyheter

Vita huset talar med dubbla tungor om Fauci

Vita huset har på sistone riktat kritik mot landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci, men i ett uttalande på måndagen säger president Donald Trump att han har en "mycket god" relation till honom.
Coronaviruset • Publicerad 14 juli 2020
USA:s president Donald Trump (till höger) och den ledande smittskyddsexperten Anthony Fauci (till vänster). Bilden är från i början av april.
USA:s president Donald Trump (till höger) och den ledande smittskyddsexperten Anthony Fauci (till vänster). Bilden är från i början av april.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

– Jag har en mycket god relation till doktor Fauci, säger Trump och fortsätter:

– Jag tycker att han är en väldigt trevlig person. Jag håller inte alltid med honom.

Annons

Men relationen börjar uppenbart bli mer ansträngd, och i helgen läckte ett dokument ut via Vita husets stab där det pekades på vad man anser vara motsägelsefulla uttalanden om coronapandemin från Anthony Fauci.

I förra veckan sade Trump:

– Doktor Fauci är en trevlig man, men han har begått många misstag.

Anthony Fauci konstaterade i början av juli att coronaepidemin i USA är utom kontroll. I fredags sade han att läget var "väldigt svårt och utmanande".

Under den senaste tiden har smittspridningen tagit ny fart i USA, och många delstater har rapporterat höga siffror på antalet nya fall.

Sammanlagt har 135 000 personer avlidit i covid-19 i landet, och fler än 3,3 miljoner har bekräftats smittade med viruset.

Fakta: Anthony Fauci

• Född 1940 i Brooklyn i New York. Hans familj ägde ett apotek och fadern var apotekare.

• Läste medicin vid Cornell University och började 1968 arbeta för myndigheten National Institutes of Health i Washington DC, vid ett av dess forskningslaboratorier. Efter att ha jobbat på olika chefsposter blev han 1984 chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid), en post han fortfarande har.

• Har forskat kring kroppens immunförsvar och hiv/aids. Har även arbetat med blödarsjukdomen ebola. Efter terrorattackerna mot USA:s östkust den 11 september 2001, då mjältbrandsbakterier spreds i landet, argumenterade han för ett starkare försvar mot biologisk terrorism.

• Gift med Christine Grady, sjuksköterska och chef för en avdelning för bioetik vid National Institutes of Health. Paret har tre vuxna döttrar.

• Tycker om att jogga och har tidigare sprungit maratonlopp.

Källor: Amerikanska medier.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons