Annons
Nyheter

Vitrysslands opposition stöttas från Kronoberg

- När jag ser på foton av mina vänner kan jag rita kryss över flera av dem. Det är de som sitter i fängelse, säger Rola Brentlin
Som Smålandsposten berättat har Rola Brentlin, ordförande i moderata ungdomsförbundet i Kronoberg, besökt Vitryssland för att stötta den politiska oppositionen inför valet.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2006

Smålandsposten träffar henne hemma i Växjö på en ungdomsmässa i Tipshallen. Hon ska strax delta i en politisk debatt. En värld långt ifrån den hon upplevt i Vitryssland.

Vid senaste resan, helgen då valet hölls, släpptes hennes resesällskap, Christofer Fjellner, ledamot av Europaparlamentet inte ens in i landet.

Annons

Rola Brentling fick åka själv. Hon kom in mycket tack vare sitt ryska pass.

- Torget i Minsk var omringat av militärer. Det kändes skönt att vara där och samtidigt oroligt för militärens närvaro.

- Jättemånga av mina vänner sitter i fängelse nu. Och det känns jobbigt.

- Jag blev avrådd att åka. Men det är värt att riskera lite, det har blivit så personligt för mig.

Fängsligt förvar

Nu är valet alltså över och president Lukasjenkos sitter vid makten. Men de flesta utländska bedömare är ense: Vitryssland är en diktatur där inga protester mot den sittande regeringen är tillåten. Militär och KGB försöker kväva all opposition.

Vid första resan greps Rola Brentlin och hennes vänner och hölls i fängsligt förvar under flera timmar.

Hon säger att Vitryssland är en bortglömd diktatur, bortglömd på grund av att andra konflikter tagit stor plats i medierna, exempelvis den på Balkan.

Hur ska ni gå vidare?

- Att öpnna bloggar, hemsidor, diskutera och protestera mot diktaturen på olika sätt. Det finns mycket att göra.

20 april åker hon till Vitryssland igen.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons