Annons
Nyheter

Volvo backar igen – och kriget oroar

Volvo Cars globala försäljning minskade med 17 procent i februari, jämfört med samma månad förra året. Brist på komponenter stör fortfarande produktionen.
Nu finns också en oro för att kriget i Ukraina ska påverka negativt.
Bilindustri • Publicerad 2 mars 2022
Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Sett till januari och februari som helhet, har Volvos försäljning av bilar världen över minskat med 19 procent jämfört med 2021.

Efterfrågan på företagets produkter är dock fortsatt stark, uppger Volvo Cars i ett pressmeddelande. Bristen på komponenter minskar långsamt, och produktionen går bättre månad för månad.

Annons

Men kriget i Ukraina är ett orosmoln även för bilindustrin. "Militära konflikter orsakar störningar av transporter och ekonomisk aktivitet i omgivande regioner", skriver Volvo Cars och tillägger att "företaget följer utvecklingen noggrant".

Minskningen under årets början har varit särskilt stor i USA, där Volvo tappat 32 procent av sin försäljning jämfört med 2021.

En tredjedel av försäljningen i februari var laddbara bilar. Helt eldrivna bilar utgjorde åtta procent av de levererade fordonen.

Volvo Cars räknar en bil som såld när den nått sin slutliga köpare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons