1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vrede i Indien efter elefants brutala död

En dräktig elefanthona tros ha dött efter att ha ätit en kokosnöt som plantagarbetare fyllt med smällare. En video på det svårt skadade djuret, som senare dog, väcker nu stor vrede i Indien.
Ett par elefanter står vid en 15-årig elefanthona i Velliyarfloden i delstaten Kerala i Indien. Den dräktiga honan dog efter att ha ätit en kokosnöt fylld med smällare.
Foto: Rajesh U Krishna/AP/TT

Indisk polis har gripit en man kopplad till händelsen och ytterligare två män är efterlysta av polisen. Alla tre arbetade på en gummiplantage i den sydindiska delstaten Kerala, nära platsen där det skadade djuret hittades.

Ett videoklipp visar hur den 15-åriga elefanthonan länge står vid en flod, med käke och betar svårt skadade av den förmodade explosionen, oförmögen att dricka vattnet. Djuret dog ett par dagar efter att skadorna upptäcktes. Den frihetsberövade mannen har erkänt att han placerat de explosiva föremålen i kokosnötter för att hålla vilda djur borta från gummiplantagen.

De första rapporterna sade att elefanten hade ätit en ananas fylld med smällare, men det visade sig vara en kokosnöt, enligt polisen, rapporterar Indian Express.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

De dödliga nötterna uppges ha lämnats vid odlingarnas utkant för tre veckor sedan, och var då främst avsedda för att förhindra vildsvin från att ta sig in på området. Det är inte ovanligt att lokala jordbrukare stoppar smällare och sprängmedel i frukter för att hålla vilda djur borta från odlingarna, skriver The Guardian.

Omkring 30 000 vilda elefanter uppskattas finnas i Indien och konflikter mellan människor och djuren är inte ovanliga. Mellan 2014 och 2019 uppskattar indiska myndigheter att över 2 300 människor dödades av elefanter. Under samma period dödades över 500 elefanter.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.