Annons
Nyheter

Vrede på politiskt laddad begravning i Paris

Tusentals människor har deltagit i begravningarna av de tre kurder som sköts ihjäl i Paris strax före jul. Händelsen, som orsakade våldsamma protester när den inträffade, har väckt stor vrede hos kurder i hela Europa och många anklagar Turkiet för att ligga bakom dådet.
Frankrike • Publicerad 3 januari 2023
Uppslutningen blev stor när de tre kurder som sköts ihjäl i Paris strax före jul begravdes på tisdagen.
Uppslutningen blev stor när de tre kurder som sköts ihjäl i Paris strax före jul begravdes på tisdagen.Foto: Julien de Rosa/AFP/TT

Det var den 23 december som en 69-årig man sköt mot ett kurdiskt kulturcenter och en frisörsalong i centrala Paris. Två män och en kvinna dödades, och ytterligare tre människor skadades. Den 69-årige skytten har erkänt att han hyser ett "patologiskt" hat mot utlänningar.

Kurder från hela Europa åkte till Parisförorten Villiers-le-Bel för att närvara på begravningarna på tisdagen. Kistorna var täckta med flaggor från kurdiska arbetarpartiet PKK och Rojava, ett kurdiskt område i Syrien, och över dem hängde ett porträtt av den fängslade PKK-ledaren Abdullagh Öcalan, skriver AFP.

Annons

– Martyrer lever för alltid! skanderade besökarna, när de följde begravningsceremonierna på stora skärmar utanför begravningssalen, som bevakades av polis.

Dödsskjutningarna utlöste våldsamma protester dagarna efter dådet då demonstranter drabbade samman med polis. Deltagare i protesterna har uppgett att fransk säkerhetstjänst inte gjort tillräckligt för att förhindra attacken, som utfördes av en man med ett kriminellt förflutet.

Många av de 150 000 kurder som bor i Frankrike tror inte heller på att skytten agerade ensam, utan hävdar att det är en terrorattack med kopplingar till Turkiet. Under demonstrationerna har vissa hållit upp banderoller som anklagar Turkiet för att vara en mördarstat.

Turkiet har reagerat starkt på demonstrationerna och har kallat upp Frankrikes ambassadör för att protestera mot "anti-turkisk propaganda".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons