Annons

"Wagner" begravdes som en hjälte

Dmitrij Utkin, den militäre befälhavare som gav den ryska Wagnergruppen dess namn, har fått en hjältebegravning utanför Moskva.
Ryssland • Publicerad 31 augusti 2023
Dmitrij Utkin begravdes på en kyrkogård för Rysslands militära dignitärer, utanför Moskva, på torsdagen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Människor är på väg in på hjältekyrkogården i Mytisjtji på torsdagen för att ta farväl av Dmitrij Utkin.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Anhöriga och kollegor till Utkin tog farväl på en federal kyrkogård för krigshjältar och andra dignitärer i Mytisjtji på torsdagen.

Dmitrij Utkin antas ha dött med de andra Wagnerledarna i den uppmärksammade flygkraschen härom veckan. Han var gruppens militära befälhavare, medan oligarken Jevgenij Prigozjin var dess finansiär som skötte kontakterna med Kreml.

Annons

Utkin var en krigsveteran och utpekad nynazist som använde anropssignalen "Wagner" i strid. Han var befäl för ett av den militära underrättelsetjänsten GRU:s Spetsnaz-förband innan han blev legosoldat – och senare befäl för en paramilitär grupp som bildades under GRU:s översyn. Utkin hölls tidigt fram som en grundare och ledare och fick också ge Wagnergruppen dess namn.

2016 tog Utkin emot en hjältemedalj i Kreml, vilket också innebär att man får begravas under särskilt ceremoniella former i Mytisjtji.

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin lär också ha blivit utnämnd till hjälte av den Ryska federationen, men han begravdes på en vanlig kyrkogård i sin hemstad S:t Petersburg på onsdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons