Annons
Nyheter

Wallenberg vill se bred kärnkraftsuppgörelse

Ekonomi • Publicerad 12 november 2022
Jacob Wallenberg vill se politiska överenskommelser om kärnkraften. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Jacob Wallenberg, ordförande i Investor och i Svenskt Näringsliv, tycker inte att regeringens förslag om kärnkraft är tillräckliga för att våga investera. Det säger han i Ekots lördagsintervju.

Han tycker att "förutsättningarna håller på att bli bättre" men att det rör sig om en så pass stor fråga att det krävs blocköverskridande överenskommelser.

Annons

– Vi kan inte fatta beslut fyra år framåt och sedan vid nästa val kommer nya regler och förordningar. Här behövs en bred överenskommelse på parlamentarisk nivå så att man lägger fast spelreglerna långsiktigt, säger han.

Jacob Wallenberg säger också att han vill se klara spelregler för samtliga energiformer, inte bara kärnkraft.

– Vi behöver om möjligt mera vattenkraft, vi behöver massor mera vindkraft och vi behöver en planerbar energibas. Vi behöver satsa på alla dessa tre områden och skapa hyfsat lika förutsättningar för att investera i dem, då kan vi få ett balanserat elsystem över tiden, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons