Annons
Nyheter

WFP halverar mathjälp till Syrien

Syrien • Publicerad 14 juni 2023
En kvinna i ett flyktingläger i den syriska provinsen Idlib. Arkivbild.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

FN:s livsmedelsprogram WFP kommer att minska mathjälpen till Syrien med ungefär hälften, enligt ett uttalande.

Anledningen sägs vara "en finansieringskris utan motstycke". FN-organet har inte fått in tillräckligt med pengar från det internationella samfundet för att kunna fortsätta med utdelningen av matpaket i samma omfattning som i dag.

Annons

WFP uppger att maten skulle ta slut helt i oktober om man fortsätter att ge matbistånd till 5,5 miljoner människor. Det innebär att man nu skär ned på insatserna till 2,5 miljoner syrier som förlitar sig på hjälpen.

Beslutet sägs ha tagits efter att "alla andra alternativ uttömts" och WFP planerar att tänja på sina "extremt begränsade" resurser och prioritera de tre miljoner syrier som inte kan klara sig från en vecka till en annan utan mathjälp.

"I stället för att skala upp, eller hålla jämna steg med de ökande behoven, står vi inför det dystra scenariot att behöva ta bort hjälp för människor, precis när de behöver det som mest, säger Kenn Crossley, WFP:s representant i Syrien, i uttalandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons