Annons
Nyheter

WHO: Covid-19 inte längre globalt nödläge

Coronaviruset utgör inte längre en global hälsokris, deklarerar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff.
– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2023
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT
Antal personer som har avlidit och registrerats med covid-19 som underliggande dödsorsak.
Antal personer som har avlidit och registrerats med covid-19 som underliggande dödsorsak.Foto: Johan Hallnäs

Beskedet kommer efter att WHO:s expertkommitté för pandemin haft sitt senaste sammanträde i torsdags.

Expertpanelen har med veckans möte inräknat setts 15 gånger sedan pandemiutbrottet för över tre år sedan. Den oberoende gruppen träffas var tredje månad och rapporterar direkt till WHO:s generaldirektör. Efter mötet gav de rekommendationen att Tedros Adhanom Ghebreyesus ska deklarera att coronaviruset inte längre är ett "globalt hälsonödläge".

Annons

– Det betyder dock inte att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsohot. Förra veckan skördade covid-19 ett liv var tredje minut, och det är bara dödsfallen som vi känner till. Medan vi talar kämpar tusentals personer runtom i världen för sina liv på intensivvårdsavdelningar, säger WHO-chefen.

20 miljoner döda

Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar att pandemin "vänt världen upp och ner" under de senaste åren. Nära sju miljoner dödsfall har rapporterats till WHO men den verkliga siffran bedöms vara mycket högre – minst 20 miljoner.

– Hälsosystemen har blivit allvarligt störda, med miljontals människor som gått miste om nödvändiga vårdtjänster, däribland livräddande vaccinationer för barn, säger generaldirektören.

Han säger att covid-19 har varit så mycket mer än en hälsokris med svåra följder för ekonomi, resande och handel.

– Miljontals har kastats in i fattigdom. De sociala följderna har varit allvarliga, med stängda gränser, begränsad rörlighet, skolstängningar och miljontals människor som fått uppleva ensamhet, isolering, ångest och depression.

Ny strategi

I onsdags presenterade WHO en ny strategi för kampen mot covid-19 för de kommande två åren. Målet med strategin är att stötta länder i övergången från akuta åtgärder mot viruset till att förebygga och hantera sjukdomen långsiktigt.

Nyligen meddelade WHO även att antalet dödsfall med covid-19 minskat med 95 procent sedan årsskiftet, skriver AFP.

"En ny fas"

– Över tre år senare går vi nu in i en ny fas, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides, från Cypern, på en presskonferens i Stockholm.

Hon hänvisar till uttalandet från WHO där man betonar vikten av fortsatta vaccinationer och att länder fortsatt behöver vara beredda på agera om situationen förändras. Världens sjukvårdssystem behöver stå rustade för eventuella framtida hälsohot.

– Det är viktigt att vi inte glömmer var vi befinner oss, säger Stella Kyriakides, och tillägger:

Annons

– Men det är ett steg framåt.

Fakta: Internationellt hälsonödläge

Världshälsoorganisationen WHO kan vid extraordinära händelser deklarera ett internationellt hälsonödläge, formellt kallat för ett "internationellt hot mot människors hälsa".

Deklarationen innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av ett smittämne eller annat farligt ämne och att det finns behov av samordnade åtgärder. Den medför vidare att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer.

Rekommendationerna kan bestå av åtgärder riktade till drabbade länder och/eller andra länder i syfte att förhindra eller minska den internationella spridningen med minsta möjliga inskränkningar i den internationella trafiken.

WHO:s generaldirektör beslutar om en händelse ska deklareras som ett internationellt hälsonödläge. Till sin hjälp ska generaldirektören höra en expertkommitté.

Möjligheten att deklarera ett internationellt hälsonödläge följer av bestämmelserna i det internationella hälsoreglementet (IHR) som trädde i kraft 2007.

Följande utbrott har deklarerats som ett internationellt hälsonödläge:

Influensapandemi A(H1N1): 25 april 2009 – 10 augusti 2010

Polio: 5 maj 2014 – pågående

Ebola: 8 augusti 2014 – 29 mars 2016

Zika: 1 februari 2016 – 18 november 2016

Ebola DRC: 17 juli 2019 – 26 juni 2020

Covid-19: 30 januari 2020 – 5 maj 2023

Apkoppor: 23 juli 2022 – pågående

Källa: Folkhälsomyndigheten, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons