Annons
Nyheter

WHO: Tusentals döda i europeisk hetta

Klimat • Publicerad 7 november 2022
Brandkår i nordvästra Spanien i färd med att släcka en brand som letade sig närmare ett bostadshus. Bilden är tagen i juli i år.
Brandkår i nordvästra Spanien i färd med att släcka en brand som letade sig närmare ett bostadshus. Bilden är tagen i juli i år.Foto: Bernat Armangue/AP

Hittills i år har minst 15 000 människor avlidit i Europa till följd av varmt väder, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

Perioden juni–augusti var den varmaste i Europa sedan mätningarna inleddes. Årets värmeböljor ledde även till den värsta torkan som kontinenten varit med om sedan medeltiden.

Annons

Enligt WHO är Spanien och Tyskland bland de värst drabbade länderna.

"Nästan 4 000 dödsfall i Spanien, drygt 1 000 i Portugal, fler än 3 200 i Storbritannien och omkring 4 500 dödsfall i Tyskland rapporterades av hälsomyndigheter under de tre sommarmånaderna", säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande.

Siffrorna grundar sig på landspecifik data som organisationen har samlat in. Enligt Kluge väntas dödssiffran stiga ytterligare när fler länder har rapporterat sina siffror.

Den exceptionella hettan ledde till vissnande skörd, omfattande eldsvådor i skog och mark och satte hårt tryck på Europas elnät.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons