Annons
Nyheter

Xi: Vi är två skepp som inte får krocka

Den hårda konkurrensen får inte leda till konflikt, så Kina och USA behöver gemensamma "skyddsräcken", anser USA:s president Joe Biden.
Kinas Xi Jinping verkar hålla med: De båda supermakterna är som stora skepp som inte får kollidera, sade Xi när de två möttes digitalt.
USA/Kina • Publicerad 16 november 2021
USA:s och Kinas presidenter Joe Biden och Xi Jinping höll ett digitalt toppmöte under natten mot tisdagen, svensk tid.
USA:s och Kinas presidenter Joe Biden och Xi Jinping höll ett digitalt toppmöte under natten mot tisdagen, svensk tid.Foto: Susan Walsh/AP/TT
Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kinas bild av nattens toppmöte mellan USA:s och Kinas presidenter.
Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kinas bild av nattens toppmöte mellan USA:s och Kinas presidenter.Foto: Yue Yuewei/AP/TT

När kamerorna äntligen sattes på för det haussade toppmötet kunde Xi kika in i Roosevelt-rummet i Vita huset och Biden fick en glimt av Folkets stora sal i Peking. De två har talats vid tidigare, men inte via videolänk och inte så länge – nattens samtal pågick i över tre timmar.

– Vi står inför flera gemensamma utmaningar. Som världens två största ekonomier och permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd måste Kina och USA stärka sin kommunikation och sitt samarbete, sade Xi enligt nyhetsbyråer innan den korta offentliga delen av mötet avslutades.

Varningar om Taiwan

Annons

Träffen spände över en rad aktuella och komplexa ämnen – från synen på ett framtida internationellt system till handel och tullar till Kinas kritiserade agerande i Tibet och Hongkong samt gentemot minoriteter i Xinjiang.

När det gäller det spända läget runt Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium, varnade Biden för alla försök att ensidigt underminera "fred och stabilitet", enligt Vita huset.

Kinesiska medier å sin sida rapporterar att president Xi varnade sin kollega för att "leka med elden" – syftande på alla tendenser till att beskriva och behandla Taiwan som självständigt. S outh China Morning Post skriver att Xi hotade med "drastiska åtgärder" rörande området.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har tidigare sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina.

Vill undvika osämja

Inga jättegenombrott nåddes, men både Peking och Washington DC beskriver ledarnas samtal som uppriktigt och understryker vikten av att fortsätta att samarbeta där det går – som i klimatfrågan.

Det är ingen hemlighet att de båda presidenternas relation varit knackig, de senaste månaderna har den dessutom tyngts av dispyter om tullar och coronavirusets uppkomst samt kinesisk upprördhet över säkerhetspakten Aukus (som USA, Storbritannien och Australien bildat). Men Xi kallade ändå Biden för "min gamle vän" när mötet inleddes. Och båda verkade eniga om att en sund och stadig relation dem emellan är nödvändig för en stabil och fredlig omvärld.

– Som ledare för Kina och USA är det vårt ansvar att säkerställa att konkurrensen mellan våra länder inte leder till konflikt, sade Biden.

Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph (Joe) Biden valdes till USA:s president i november 2020.

Biden är född 1942 och växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj. Han är gift med Jill Biden och far till fyra barn, varav två i livet.

Joe Biden jobbade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.

Biden kandiderade i presidentvalet 1988, men drog sig ur. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Fakta: Joe Biden

Xi Jinping valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet – samt kommunistpartiets generalsekreterare.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev medlem i Kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.

Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat.

2017 fick han sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar, något som enbart partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi, har fått tidigare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons