Annons
Nyheter

Ygeman vill gå till botten med Ahlin

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman vill gå till botten med anklagelserna mot talman Urban Ahlin (S).
Politik • Publicerad 8 december 2017

Partiet tar in en oberoende konsult som alla kan vända sig till om de har information om den kritik som riktats mot talmannen.

– Det är allvarliga anklagelser som vi måste gå till botten med. Och då menar jag att det bör göras en oberoende och grundlig utredning som kan ge svar på de frågor som väckts, säger Ygeman till TT.

Annons

Han ska nu ta kontakt med de övriga gruppledarna i riksdagen om detta. Det handlar dock inte om anklagelserna från 2008 om sexuella trakasserier.

– Det handlar om uppgifter om talmannen i hans kapacitet som talman. Han är ju vald enhälligt av alla partier i riksdagen och då är det också rimligt att vi diskuterar med de andra partierna om hur en sådan undersökning kan göras. Det är viktigt att den görs på ett sådant sätt att alla partier ställer upp på den, säger han.

Urban Ahlin har själv pratat om behovet av en utredning.

– Jag bejakar att han ser behovet av en sådan här utredning, sen tror jag att det är bäst om vi kan komma överens om formerna för den med alla partier. Jag tror inte att man ska låsa sig för en speciell form, och det tror jag att han kommer att vara lyhörd för, säger Anders Ygeman.

Om det faktum att uppgifterna kommer från anonyma källor säger han:

– Det är naturligtvis svårt att försvara sig mot anonyma anklagelser. Det är också ett skäl till att vi måste ha en rutin för att utreda sådana här saker så att vi inte får någon form av lynchmobb där sådana här allvarliga frågor riskerar att användas till helt andra saker, säger Ygeman.

Ygeman ser inga problem med att Urban Ahlin kvarstår som talman under tiden utredningen görs.

– Nej, utan det är fullt naturligt att man först gör utredningen och sen bestämmer konsekvenserna. Annars riskerar vi att få en väldigt konstig ordning. Konstitutionen ger ju av just det skälet ett väldigt starkt skydd av talmannen, säger Anders Ygeman.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att partiet kommer att anlita en oberoende konsult för att samla in information kring de anklagelser som riktats mot Urban Ahlin. Konsulten kommer också att få i uppgift att utreda partiets rutiner för att hantera ärenden som rör trakasserier.

– Det är bekymmersamt att kvinnor inte har velat kontakta oss genom den metoo-brevlåda som vi har inrättat. Om det finns personer som av olika anledningar inte har velat kontakta oss så finns det nu en möjlighet att kontakta den här konsulten, säger Lena Rådström Baastad.

Annons

Någon egen utredning av de anklagelser som riktats mot Urban Ahlin kommer partiet inte att inleda i nuläget.

– Det är omöjligt att agera på hörsägen och anonyma källor, säger Lena Rådström Baastad.

– Finns det information så vill vi gärna ha den.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) backar upp sin mångårige kollega fullt ut.

– Jag har arbetat väldigt nära Urban Ahlin i nästan femton år. När det gäller de här anklagelserna som har kommit anonymt från olika håll – jag har aldrig sett några tendenser till det överhuvudtaget, säger Ann Linde.

I DN:s artikel målas det upp en bild av en person som utövar härskarteknik och är aggressiv, särskilt mot kvinnor.

– När det gäller ledarstilen har Urban Ahlin en väldigt tuff ledarstil, men min uppfattning är att det har varit likadant både mot män och kvinnor, säger Linde.

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Carl Cato/TT

Stefan FehrmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons