Annons
Nyheter

Yrkar på fängelse för rysk "anskaffningsagent"

Brott • Publicerad 28 september 2023
Den man i 60-årsåldern som åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet bör dömas till 4,5 till 5 års fängelse, enligt kammaråklagare Henrik Olin. Arkivbild
Den man i 60-årsåldern som åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet bör dömas till 4,5 till 5 års fängelse, enligt kammaråklagare Henrik Olin. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Den 60-årige man från Ryssland som står åtalad, misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet, bör enligt åklagaren dömas till 4,5 till 5 års fängelse, rapporterar SVT. Han anklagas för att ha samlat in information och sålt teknik till Ryssland.

– Han är en anskaffningsagent åt Ryssland, säger åklagaren Henrik Olin i rätten, enligt SVT.

Annons

Mannen greps i slutet av november 2022 misstänkt för att ha ägnat sig åt teknikinhämtning för den ryska militärindustrin samt haft kopplingar till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Under rättegången nekar mannen till brott och hävdar att han har följt reglerna kring export till Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons