Annons
Nyheter

Zelenskyj om motoffensiven – hälsa det till Putin!

Ukrainas sedan länge planerade motoffensiv mot Ryssland har inletts, bekräftar president Volodymyr Zelenskyj för första gången.
Beskedet kom i samband med att Kanadas premiärminister Justin Trudeau var på besök i den ukrainska huvudstaden Kiev.
Ukraina • Publicerad 10 juni 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under lördagens presskonferens.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under lördagens presskonferens.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Motoffensiven och försvarsinsatser pågår i Ukraina – i en omfattning som jag inte vill tala om i detalj, säger Zelenskyj på en presskonferens tillsammans med Trudeau på lördagseftermiddagen.

Den ukrainske presidenten fick också en fråga om vad han ansåg om att Rysslands president Vladimir Putin dagen innan sagt att Kievs förväntade motoffensiv redan hade inletts – och misslyckats.

"Hälsa det till Putin!"

Annons

– Det är intressant vad Putin sade om vår motoffensiv. Det är viktigt att Ryssland alltid känner detta: att de inte har långt kvar, svarade Zelenskyj, och tillade att han var i daglig kontakt med den ukrainska militärledningen, inklusive den ukrainske överbefälhavaren, general Valerij Zaluzjnyj.

– Alla är positiva nu – hälsa det till Putin!, fortsatte han.

Redan i torsdags uppgav ukrainska militärkällor för tidningen The Washington Post att motoffensiven var i gång.

Längs med kustremsa

Den ockuperade staden Melitopol, som ligger längs med den kustremsa som Ryssland har tagit kontroll över, har länge pekats ut som ett troligt mål för en ukrainsk offensiv.

Ukraina har hittills meddelat att det inte kommer att ges något tydligt besked om och när den väntade motoffensiven påbörjas. Analytiker har också beskrivit det som svårt att ringa in exakt vad som är del av en större operation och när hela händelseförloppet kan anses ha börjat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons