Annons

Zelenskyj: Redo för dialog – inte kapitulation

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är redo att diskutera statusen på Donbassområdet i östra Ukraina samt Krimhalvön med Ryssland, säger han i en intervju med
Presidenten går dock inte med på Rysslands kravlista för att avsluta kriget.
Ukraina • Publicerad 8 mars 2022
President Volodymyr Zelenskyj sitter på sitt kontor i Kiev i måndags. Bilden är tagen av presidentens presstjänst.
President Volodymyr Zelenskyj sitter på sitt kontor i Kiev i måndags. Bilden är tagen av presidentens presstjänst.Foto: AP/TT

Kreml har sagt att man kan avsluta kriget om Ukraina låter Krim förbi en del av Ryssland, att landet ska ändra sin grundlag och inte ingå några allianser – som att ansluta sig till Nato – och att Donetsk och Luhansk i östra Ukraina ska erkännas som självständiga stater.

– Jag är redo för dialog. Vi är inte redo för kapitulation. För det handlar inte om mig, det handlar om folket som valde mig, säger Zelenskyj på en fråga från ABC News om Kremls krav.

Annons

Ryssland annekterade olagligen Krimhalvön 2014 och har sedan dess kontrollerat delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

Zelenskyj säger att frågan är mer komplicerad än att bara erkänna regionerna och att det egentligen handlar om hur det blir för de människor som bor i de "temporärt ockuperade områdena" och vill tillhöra Ukraina.

– Men vi kan diskutera och hitta en kompromiss om hur de här territorierna ska leva vidare, säger den ukrainske presidenten.

Angående ett Natomedlemskap säger presidenten att frågan sedan länge inte är prioriterad.

– Nato är inte redo att acceptera Ukraina. Alliansen är rädd för kontroversiella saker och konfrontation med Ryssland, säger Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons