Annons

Zelenskyjs stjärna fortsätter att stiga

Med en sällsynt glöd och kampvilja framträder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj dag efter dag på sociala medier – och följarskaran bara växer.
Ukrainakriget • Publicerad 11 mars 2022
Zelenskyjs slagkraftiga kommunikation ger resultat, enligt bedömare. Bild från den 6 mars.
Zelenskyjs slagkraftiga kommunikation ger resultat, enligt bedömare. Bild från den 6 mars.Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/TT
En blinkning mot kameran i tisdags.
En blinkning mot kameran i tisdags.Foto: Ukrainska presidentstaben/AP
I Mariupol uppges över 1|200 civila dödats. I onsdags bombades ett barnsjukhus i staden.
I Mariupol uppges över 1|200 civila dödats. I onsdags bombades ett barnsjukhus i staden.Foto: Mariupol City Council/AP/TT

I oförtröttliga uppdateringar på sociala medier håller president Zelenskyj Ukrainas fana högt och visar en okuvlighet som fått hans följare att jämföra honom med Superman.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har hans popularitet växt explosionsartat på nätet. I dag har presidenten över två miljoner följare på Facebook, över fem miljoner på Twitter, och över femton miljoner på Instagram.

Annons

Filmerna letar sig dessutom vidare in på plattformar som Tiktok, Telegram och Signal där de förvandlas till memes och annat. Videosekvenserna varvas med inlägg där presidenten taggar in världsledare han samtalat med och ställer tydliga krav på väst.

Möttes av hjärtan

Häromdagen kostade han på sig en blinkning rakt in i mobilkameran ute på Kievs gator och möttes av en flod av hjärtan i kommentarsfältet.

– Det finns inte en politisk ledare i dag som inte har en stor medvetenhet om de digitala kanalerna i sin arsenal av sätt att nå ut. Den viktigaste aspekten för Zelenskyj är att mobilisera, organisera och boosta moralen hos befolkningen, säger Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier.

Den 44-årige Zelenskyj arbetade tidigare som komiker och skådespelare och vet hur man sänder budskap som berör på ett personligt plan. Framför kameran framstår han som både trygg och kamplysten i sin militärgröna t-shirt – en viktig signal till alla ukrainare som likt honom finns kvar i landet.

– Det handlar om att ingjuta hopp och väcka kampvilja. Han visar en enorm passion för ukrainarnas rätt till sitt land och sin frihet, säger Brit Stakston.

"Knuffat ut oss alla"

Förutom att han genom sin närvaro i kriget stärker motståndet i Ukraina vinner han även omvärldens sympatier, säger hon.

– Man kan jämföra med hur Trump agerade, som också hade sociala medier som ett viktigt verktyg. Men med Trump var fokus att polarisera, attackera medier och sätta fula epitet på politiska motståndare. Zelenskyj gör sin kamp till allas. Han knuffar ut oss på spelplanen för demokrati och påminner om att deras fred handlar om allas frihet.

Hon noterar också att presidenten är mycket medveten om att han måste bemöta den ryska desinformation som kommer i omlopp.

– Sprids det rykten om att han inte är i stan eller har lämnat landet, då ser han snabbt till att visa upp att han är kvar.

Unik tillgång

Informationspåverkan finns samtidigt även i Zelenskyjs kommunikation. När han ska höja stridsmoralen hos civila ukrainare som tagit till vapen nämner han exempelvis inte hur många ukrainska soldater som dött.

Annons

Vilka budskap som sänds ut och hur är noga genomtänkt, kommunikationen strategiskt planerad.

Zelenskyjs agerande har redan gett konkreta resultat i krigföringen, enligt Brit Stakston.

– Utöver mobiliseringen i Ukraina har han fått alla världens ledare att stödja honom. Han har fått unik tillgång till politiska arenor som exempelvis det brittiska underhuset.

– Det finns absolut ett samband mellan hans budskap och de extraordinära beslut som fattats på extraordinärt kort tid, om omfattande ekonomiska sanktioner och militärt stöd.

"Redan vunnit"

Brit Stakston anser att oavsett vad som sker framöver har Zelenskyj redan uppnått ett viktigt mål.

– Han har satt Ukraina på världskartan. Hela världen bär med sig Ukraina i sitt hjärta just nu. Det är en mellanfolklig urkraft som ingen kan ta ifrån honom. Så på det sättet har han redan vunnit.

Fakta: Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj är Ukrainas president sedan 2019.

Han har två barn tillsammans med hustrun Olena Zelenska.

När han tillträdde som president efter att ha vunnit valet med 73 procent av rösterna var han politiskt helt oerfaren.

Zelenskyj är utbildad jurist men har inte arbetat som det. I stället har han en bakgrund som komiker, skådespelare, regissör och producent.

Med egna produktionsbolaget Kvartal 95 har han bland annat gjort humorserien "Folkets tjänare" som sändes mellan 2015 och 2019.

2018 bildade han ett parti med samma namn tillsammans med kollegor från Kvartal 95.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons